Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

USL a declanşat suspendarea preşedintelui Traian Băsescu

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Traian Basescu
Traian Basescu

 

Preşedinţia confirmă că a primit solicitarea de suspendare din funcţie a lui Traian Băsescu

 Update ora 19.30

Preşedintele Traian Băsescu a primit, miercuri, la ora 19.05, de la Parlament, solicitarea privind suspendarea sa din funcţie, anunţă Preşedinţia, care nu precizează dacă şeful statului va participa la şedinţa Camerelor reunite pe tema suspendării sale.

“Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a primit miercuri, 4 iulie a.c., la ora 19.05, de la Parlamentul României, la Cabinetul său, «Solicitare privind suspendarea din funcţie a preşedintelui României, Traian Băsescu», având un număr de 20 de pagini”, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei remis, miercuri, agenţiei Mediafax.

Parlamentul se întruneşte, joi, pentru a fi citită cererea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, iar vineri este programată şedinţa în care se va dezbate şi vota cererea de suspendare.

Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii privind faptele care i se impută, se precizează în Constituţie.

Update ora 18.55

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, că a transmis preşedintelui Traian Băsescu informarea cu privire la discutarea solicitării de suspendare a sa din funcţie ce va fi discutată joi în plenul reunit al Parlamentului.

 

“Am finalizat procedurile conform Constituţiei de informare a preşedintelui României cu privire la convocarea plenului extraordinar la care se discută cererea grupurilor parlamentare PSD şi PNL din cele două Camere”, a spus Zgonea, citat de Mediafax.

El a ţinut să precizeze că invitaţia a fost deja transmisă la Palatul Cotroceni.

Update ora 18.45

 

 Birourile permanente au decis ca joi, la ora 10.00, să aibă loc şedinţa plenului reunit al Parlamentului pentru citirea cererii USL de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.

 

În şedinţa de plen va fi citită cererea de suspendare a preşedintelui.

 

Şeful statului este invitat la şedinţa de plen pentru a-şi expune punctele de vedere, relateaza Mediafax.

 

Cererea de suspendare este transmisă apoi Curţii Constituţionale spre avizare.

 

Parlamentului va cere Curţii un termen până la care să se pronunţe.

Update ora 14.30:

USL solicită convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară, joi şi vineri, pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.

Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a anunţat că Birourile permanente reunite au fost convocate, miercuri, la ora 17.00.

El a precizat că pe ordinea de zi figurează cererea grupurilor parlamentare PSD şi PNL pentru convocarea unei sesiuni extraordinare în perioada 5-6 iulie, având ca subiect propunerea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.

Anterior, surse parlamentare declarat pentru Mediafax că Parlamentul ar putea da vineri votul pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, după citirea şi dezbaterea documentului, joi, în plenul reunit, referendumul pentru demitere urmând a se organiza în cel mult două săptămâni.

 Update ora 14.15:

Vicepreşedintele Camerei Viorel Hrebenciuc (PSD) a anunţat, miercuri, că documentul pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu este finalizat, conţine 17 pagini şi se referă la ultimii doi ani şi jumătate.

 

“Documentul privind suspendarea preşedintelui Băsescu este gata, este redactat şi dau ultimele semnături înainte de a fi depus la Birourile Permanente”, a declarat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Viorel Hrebenciuc, citat de Mediafax.

 

 Update ora 14.10:

USL a depus miercuri, la Birourile Permanente ale celor două Camere, documentul elaborat de juriştii USL prin care se cere suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. 

USL vrea să organizeze referendumul pentru demiterea preşedintelui ar putea avea loc in 22 sau 29 iulie.

Update ora 14.00:
Parlamentul ar putea da, vineri, votul pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, după citirea şi dezbaterea documentului, joi, în plenul reunit, referendumul pentru demitere urmând a se organiza în cel mult două săptămâni.

 

Potrivit unor surse parlamentare, plenul reunit va citi şi va dezbate, joi, începând cu ora 9.00, cererea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, la şedinţă urmând a fi invitat şi şeful statului.

 

După dezbaterea cererii de suspendare, documentul va fi trimis la Curtea Constituţională, cu solicitarea ca aceasta să dea aviz în 24 de ore, astfel ca vineri plenul reunit să poată vota cererea de suspendare din funcţie a preşedintelui.

 

Sursele citate de Medifax au subliniat că acest aviz consultativ este singurul dat de Curtea Constituţională, al cărei rol în procesul de suspendare se opreşte în această fază.

Potrivit Constituţiei, dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.

Surse parlamentare au mai precizat că USL doreşte ca referendumul să se desfăşoare cât mai repede, astfel că, cel mai probabil, organizarea acestuia va avea loc în cel mult două săptămâni după votul din plenul reunit al Parlamentului, pentru ca Traian Băsescu să aibă la dispoziţie cât mai puţin timp pentru campanie.

 

Update ora 12,30: USL depune miercuri, în jurul orei 13,30 la Birourile Permanente ale celor două Camere, documentul elaborat de juriştii USL prin care se cere suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, a anunţat deputatul PNL Eugen Nicolăescu. Parlamentul se va reuni cel mai probabil joi dimineaţa la ora 9.


Viceliderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu a anunţat, miercuri, că într-o oră USL va depune la Birourile permanente reunite documentele pentru declanşarea procedurii de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.
El a spus că nu crede că va fi convocat un plen comun miercuri pentru citirea documentului de suspendare a şefului statului, precizând că acest lucru s-ar putea întâmpla joi.
Nicolăescu a spus că va fi invitat şi preşedintele ţării pentru a-şi exprima punctele de vedere.
El a mai declarat că vor fi respectate toate prevederile legale şi constituţionale.
De asemenea, Nicolăescu a mai spus că, în funcţie de deciziile Birourilor Permanente ale Camerelor, Curtea Constituţională va fi sesizată pentru a da un aviz.

 

ora 11,30:

Parlamentarii USL au primit SMS-uri în care li se spune să nu părăsească Bucureştiul şi că vor fi informaţi pe parcurs despre acţiunile ce vor urma, în acelaşi timp juriştii Uniunii fiind într-o şedinţă în care se pregăteşte documentul în baza căruia să fie declanşată suspendarea lui Traian Băsescu.

Parlamentul se reuneşte astăzi, de la ora 16. Pe ordinea de zi s-ar afla suspendarea lui Traian Băsescu. Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie prin votul majorităţii parlamentarilor.

 

Parlamentari ai partidelor din USL au relatat pentru MEDIAFAX că în cursul dimineţii de miercuri au primit SMS-uri de la staff-urile formaţiunilor lor în care li se spune să nu plece din Bucureşti.

Deocamdată, aceştia nu au primit informaţii despre o eventuală nouă sesiune extraordinară a Parlamentului, însă li s-a transmis că vor fi informaţi pe parcurs despre acţiunile ce vor urma.

Surse politice au declarat pentru MEDIAFAX că, în paralel, juriştii USL s-au reunit într-o şedinţă în care se discută documentul în baza căruia să fie declanşată procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.

 

Conform surselor citate, încă nu s-a stabilit dacă procedura va fi declanşată chiar de miercuri.

Articolul 95 din Constituţie precizează că, “în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale”.

În cadrul declanşării acestei proceduri de suspendare, preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

 

Propunerea de suspendare din funcţie a şefului statului poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinta preşedintelui.

Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui, mai prevede legea fundamentală.

Ce spune Consituţia României?

ARTICOLUL 95
(1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

(2) Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.

(3) Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns