Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ce pierdem intr-un an din deprecierea leului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Românii se descurcă… cum ştiu ei mai bine, dar leul a pierdut în ultimele două zile peste 0,6% în raport cu euro.

Deprecierea nu este atât de mare incat sa va panicati, având în vedere contextul politic deosebit de tensionat, DAR scăderea leului ne arde la buzunare pe toti. Factura la telefon, ratele la bancă şi chiriile sunt primele afectate. Şi preţurile bunurilor de import ar putea creşte. Ce înseamnă deprecierea leului pentru fiecare dintre noi?, se intreaba money.ro.

 

Până deunăzi, un român câştiga, în medie 343,8 euro pe lună. De astăzi, insă, câştigă 341,5 euro. Unde au dispărut cei doi euro? De marţi seara, investitorii şi traderii s-au confruntat cu mai multe evenimente care le-au redus încrederea pe termen scurt.

Astfel, în contextul mişcărilor de pe plan politic, cursul băncii centrale a crescut de la 4,4505 lei pentru un euro la 4,4796 lei pentru un euro astăzi. Adică o pierdere pentru leu de 0,6% în numai două zile.

EVOLUŢIA CURSULUI BNR
2 iunie 4,4496 lei/euro
3 iulie  4,4505 lei/euro
4 iulie 4,4715 lei/euro
5 iulie 4,4796 lei/euro
Sursa: BNR

Cum sute de mii de români au de plătit lunar rate în euro, scăderea leului îi afectează direct. Mai ales în condiţiile în care unele bănci vând deja un euro cu aproape 4,55 lei.

Astfel, la o rată de 200 de euro, deprecierea aduce un plus la plată de 6 lei în fiecare lună. Nu pare mult, însă dacă ţinem cont că euro era în jur de 4,3 lei la începutul anului, rata de 200 de euro la bancă a ajuns deja cu 32 de lei mai mare decât în 2011. [IESE CARTON 2] Practic, într-un an, pierderea din curs se apropie de 400 de lei.

Aceeaşi situaţie se regăseşte şi cazul chiriilor de 200-300 de euro pe lună, unde deprecierea leului aduce un plus la plată de 6-12 lei pe lună. Un alt domeniu afectat este telefonia mobilă. Scăderea leului a majorat costul lunar al unei facturi de 15 euro cu 2,4 lei. [IESE CARTON 3] Nu în ultimul rând, trei sferturi din importurile României provin din Uniunea Europeană şi sunt plătite, bineînţeles, în euro. Or acest lucru înseamnă că un importator trebuie să dea mai mulţi bani, rezulta că şi aceste bunuri ar putea fi scumpite în viitor.

Cum se traduce deprecierea leului?

depreciere 3-5 iul. de 0,6% … + 5,8 lei/lună la o rată de 200 euro/lună
depreciere în 2012 de 3,7% … +32 lei/lună la o rată de 200 euro/lună

Sursa: Calcule TMC

Ce pierdem din deprecierea leului?

pierdere de 384 lei/an la rata la bancă = un sejur în Grecia sau Bulgaria
pierdere de 29 lei/an la factura la mobil = bilet la operă/teatru

Sursa: Calcule TMC

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns