Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Seceta din Arabia Saudită scumpeşte cerealele româneşti

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Urmare a importurilor de cereale spre Arabia Saudită, piaţa europeană a cerealelor a cunoscut o creştere demnă de luat în seamă. S-au scumpit şi cerealele româneşti.

Iată ce scrie despre acest lucru publicaţia Recolta.eu(…) “În urmă cu câteva decenii, Arabia Saudită a conceput un plan naţional de irigaţii pentru a-şi produce singură cerealele însă în 2008 guvernul a abandonat acest plan, stopând cultivarea ternurilor, datorită epuizării semnificative a rezervelor de apă ori a infestării lor cu apă sărată.

Conform unei analize Reuters, ţara va fi 100% dependentă de importuri până în 2014 -16 dacă nu chiar mai devreme. În atare condiţii, Guvernul Saudit trebuie să găsească modalităţi de a-şi hrăni populaţia de 28 milioane locuitori.

Conform unui raport BBC, Etiopia a concesionat 300 milioane de hectare către investitori străini printre care indieni, chinezi, saudiţi. Importul rămâne însă prima opţiune, astfel AS situându-se în top 5 importatori mondiali de orez importând însă masiv şi orz şi grâu.

Regiunea Mării Negre a devenit, în ultimul timp, o importantă sursă de export astfel justificându-se preţul orzului din noua recoltă care a atins nivelul record de 225 euro/t (port Constanţa).

Preţul grâului de asemenea a cunoscut o creştere, în doar două săptămâni, de la 160 la 230 euro/t (port Constanţa). Toate aceste creşteri de preţ sunt puse pe seama exportului masiv de grâne în special către Orientul Mijlociu(…)
O altă materie primă de bază pentru furaj, şrotul de soia a atins cotaţia istorică de 619 dolari/t! (…)”

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns