Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Un tânăr artist sătmărean expune alături de cei mai mari pictori ai lumii

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

E sătmărean, are 23 de ani şi expune alături de mari artişti la National Gallery Portrait din Londra.
Despre Szekely Kiraly Bogdan ar trebui să scriem multe cuvinte, însă e atât de modest cum rar ne-a fost dat să vedem. Am avut şansa să-l cunoaştem datorită fostei lui profesoare, doamna Mariana Mardale, impresionată la rândul ei de succesul lui Bogdan .
Marea lui realizare s-a întâmplat în urmă cu ceva vreme când la sugestia unui coleg a trimis unul dintre portretele pictate de el la cel mai prestigios concurs internaţional de portrete “BP Portrait Awards 2012”, organizat de National Gallery Portrait din Londra.
Dintre 2100 de lucrări sosite din toată lumea, doar 55 au fost selecţionate. Printre ele şi lucrarea lui Bogdan, un portret de femeie tânără în ulei , intitulat de autor “The truth spoken”. A ştiut că va fi selectată, spune el…
Din păcate, nu a găsit banii necesari deplasării la Londra, motiv pentru care Bogdan nu a putut să-şi guste primul său succes. Pe 21 iunie, portretele selecţionate au fost expuse la prestigioasa galerie londoneză iar Bogdan a lipsit, neputând să-şi vadă lucrarea alături de cele ale unor valoroşi artişti din întrega lume. Nu e trist în legătură cu asta, iar în sinea lui e sigur că e doar începutul. În schimb a primit catalogul concursului iar femeia portretizată de el se află imediat după lucrările câştigătoare, la loc de frunte.
Cele 55 de portrete vor fi expuse timp de un an la cele mai cunoscute galerii de artă din Marea Britanie printre care cele din Edinburgh şi Exeter.
Ca să vă daţi seama de importanţa acestui concurs, pentru noi cei profani în ale artei, vom spune că marele premiu însumează 25.000 de lire sterline.
Simpla selecţie în concurs înseamnă o imensă rampă de lansare în elita lumii artistice. După care, de regulă, artiştii selecţionaţi intră în atenţia marilor critici de artă, a curatorilor şi galeriştilor lumii. Menţionarea în CV-ul oricărui artist a participării la acest concurs este deja o solidă carte de vizită.

Lucrările artistului se vând cu sume considerabile

Nu este însă singura realizare notabilă a lui Bogdan. Un alt portret lucrat de el intitulat “Moment sincer” a fost vândut de o galerie de artă din Cluj Napoca cu suma de 1000 de euro. Iată ce scrie criticul galeriei despre picturile lui; “portretele frumoase, melancolice, spiritualizat timide ale lui Bogdan Szekely Kiraly-sunt dincolo de fotorealismul lui Chuck Close, deoarece frumuseţea modelelor devine autentică şi veridică datorită acelor mici greşeli ale naturii pe care Bogdan nu le ascunde.Tocmai acesta este punctul în care el reuşeşte să ofere picturilor sale o frumuseţe aparte…..”
Întrebat cum şi-a descoperit talentul pentru pictură, Bogdan îşi aminteşte că pe când avea zece ani a văzut un pictor amator care îşi vindea tablourile pe stradă.  Atunci şi-a zis că el poate picta mai bine…
Deşi a început ciclul primar la o şcoală generală atunci când a intrat în clasa a cincea şi-a rugat părinţii să-l lase la Liceul de Artă Aurel Popp, unde a şi terminat. Înscris la secţia de pictură, recunoaşte că a avut norocul să aibă profesori minunaţi amintind aici numele lui Nyiri Zoltan, despre care spune că nu i-a fost doar profesor ci şi  model de urmat.
Drumul lui a continuat firesc cu înscrierea la Universitatea de Artă şi Design din Cluj Napoca, pe care a absolvit-o anul trecut, în prezent terminând anul întâi de masterat.
Artist, emotiv, interiorizat, senzitiv şi mai cu seamă credincios, Bogdan este însă foarte sigur pe ceea ce pot culorile lui şi pe trăirile transmise de potretele sale privitorului. “Vreau ca lucrările mele să aducă plăcere vizuală, senzorială celui care le priveşte”, spune el atunci când vorbeşte cu pasiune despre pictură. Îl inspiră personalitatea lui Leonardo da Vinci iar ca tehnică înclină spre realism, chiar fotorealism.
Tânărul artist crede cu tărie că destinul lui este ocrotit de cineva acolo sus şi că toate i se vor întâmpla exact atunci când trebuie să se întâmple, iar el va fi  mai mult decât pregătit pentru toate oportunităţile ce se vor ivi în viaţa lui.
Credem cu tărie că Bogdan îşi va urma calea şi că drumul lui spre succes şi celebritate e chiar la început. Un început pe care am dorit să-l consemnăm ca pe o certitudine pentru viitor. Cu siguranţă vom mai auzi despre acest sătmărean!

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns