Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

La Urziceni paza unor lanuri împotriva atacurilor de mistreţi se face cu păstor electric

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    An de an, căpriorii, mistreţii şi cerbii acolo unde sunt, fac pagube în culturile agricole. Proprietarii de terenuri agricole din vecinătatea pădurilor au obligaţia să-şi păzească aşa cum ştiu culturile. De atacuri n-au scăpat culturile nici în acest an. Metodele de pază sunt diverse şi ingenioase. Nu este exclus nici păstorul electric.

Păstorul electric folosit pentru pază

Dacă metodele tradiţionale – zgomot, foc, substanţe chimice erau şi mai sunt utilizate pentru menţinerea animalelor sălbatice în păduri, iată că lucrurile au evoluat. Ingeniozitatea şi invetivitatea îşi spune cuvântul.

Tehnica este în sprijinul proprietarilor de terenuri agricole. După cum ne-a spus Mellau Iosif, primarul comunei Urziceni, în cursul anului 2011, porcii mistreţi au provocat pagube însemnate culturilor de cartofi, dar şi lanurilor de porumb. Atacuri au fost şi în acest an.

Ştiind că multe animale se sperie în cazul în care intră în contact cu impulsurile electrice, mai mulţi locuitori din comună  s-au apucat de treabă. Cei fără bani au preferat şi preferă să recurgă la metodele tradiţionale, cu efecte modeste, iar cei cu bani s-au apucat să monteze păstor electric nu numai pe lângă lanurile de cartofi, ci şi în cazul porumbului. Cunoscătorii ştiu despre ce este vorba. Potrivit celor spuse de primar există deja urme şi la porumb. Primele “testări” au fost făcute de porci.

Un vânător cunoscut, care ne-a rugat să nu-i dăm numele ne-a spus că atacul mistreţilor la porumb este spectaculos. Turma fiind numeroasă, condusă de o scroafă, pentru ca şi purceii şi tineretul să poată mânca porumb chiar dacă nu ajung la ştiuleţi, unul sau mai mulţi adulţi i-au rândul de mălai între picioare şi culcă un număr mare de plante. Nu de puţine ori un rând întreg sau chiar mai multe. Şi apoi să vezi pagubă. Paza lanurilor este obligaţia proprietarului. Despăgubirile se poat acorda numai în cazul îndeplinirii unor condiţii draconice.

Cresc suprafeţele de teren lucrate 
Mai multe citiţi în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns