Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Comisia Europeană a marcat Ziua europeană a siguranței rutiere

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Conform datelor publicate pe pagina de internet a Reprezentanței Comisiei Europene în România, accidentele rutiere sunt încă principala cauză de deces și de invaliditate pentru tineri, atât în lume, cât și în Europa.
    

Statisticile arată că 19 % dintre accidentele rutiere mortale care s-au produs în UE în 2010 au afectat tineri cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani.
“Acest lucru înseamnă că riscul de a muri în accidente de circulație este de aproape două ori mai ridicat în cazul tinerilor cu vârste de 18-25 de ani. Prin urmare, Comisia Europeană dedică tinerilor cea de-a IV-a ediție a Zilei europene a siguranței rutiere. Ziua a fost marcată de o conferință organizată în comun cu președinția cipriotă  în 25 iulie 2012 la Nicosia”, se arată în comunicatul CE.

Conferința a reunit grupuri de tineri, precum și organizații și specialiști din domeniul siguranței rutiere din toate statele membre ale UE și din țările învecinate, pentru o zi de discuții, prezentări și ateliere.
Pe marginea acestui subiect, vicepreședintele Siim Kallas, responsabil cu transporturile, a declarat că “pierderile tragice de tinere vieți pe șoselele din Europa sunt inacceptabile. Sunt îngrijorat mai ales de accidentele cauzate de consumul de droguri sau de alcool, în special în rândul tinerilor și tinerelor.

Sunt optimist în privința capacității noastre de a progresa spre realizarea «viziunii zero»pentru siguranța rutieră în UE, deoarece am făcut pași importanți în această direcție în ultimii 10 ani. Totuși, mai sunt încă multe de făcut. Putem continua să salvăm vieți numai dacă schimbăm mentalitatea tinerilor în ceea ce privește condusul”
“Printre victimele accidentelor rutiere mortale se numără prea mulți tineri cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. În 2010 de exemplu 31 de mii de decese în accidente rutiere au implicat tineri de 18-25 de ani – 80 % au fost băieți, iar 20 % au fost fete. În 40% dintre accidentele mortale au fost implicați conducători auto tineri. Totodată, 25 % dintre conducătorii auto decedați în accidente rutiere sunt tineri – 81 % băieți și 19 % fete.
În ceea ce privește accidentele rutiere mortale implicând tineri în funcție pe mijlocul de transport:  66 %  sunt în autoturisme, 20 % vehicule motorizate pe două roți, 2 % pietoni, 8 % vehicule acționate prin pedalare, 4 % altele (vehicule grele pentru transportul de mărfuri, autobuze etc).
Pentru a se atinge obiectivul ambițios de reducere la jumătate a numărului deceselor rutiere în Europa până în 2020, tinerii trebuie să fie implicați activ. Tinerii europeni trebuie să fie încurajați să contribuie la siguranța rutieră, de exemplu prin împărtășirea propriilor idei cu privire la noile căi de urmat”, anunță CE.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns