Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Peste 33.000 de hectare din judeţ sunt declarate calamitate

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Fermierii sătmăreni alături de cei din aproape întreaga ţară ajung la disperare. Majoritatea culturilor de primăvară sunt afectate grav de lipsa de apă din sol. Peste 33 mii de hectare sunt calamitate în proporţii diferite.

Din peste 40 de comune din judeţ au sosit deja la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Satu Mare informări privind suprafeţe de culturi calamitate. Până zilele trecute au fost centralizate din judeţ peste 33.000 de hectare.

Pe lista culturilor calamitate în proporţii cuprinse între 50 şi 100 la sută au fost menţionate porumbul – 24.265 ha, floarea -soarelui – 4.574 ha, sfeclă de zahăr – 1.052 ha, soia – 2.422 ha, culturi furajere, păşuni. Această situaţie a fost prezentată prefectului Eugeni Avram, care a transmis-o la Bucureşti.

Dr. Ioan Cioltean, directorul DADR Satu Mare, pe seama descinderilor în teren apreciază că suprafeţele de culturi afectate de secetă sunt considerabil mai mari. Şi pe această cale directorul Cioltean aduce în atenţia fermierilor că declararea imediată a culturilor calamitate este imperios necesară.

La ministerul de resort se centralizează săptămânal rezultatele, iar neraportarea calamităţilor în totalitatea lor poate conduce la pierderea eventualelor compensaţii financiare ca despăgubiri. Este ştiut faptul că numai peste un anumit procent de afectare a culturilor se vorbeşte despre calamitate.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns