Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Acţiunea de vaccinare a vulpilor împotriva turbării se extinde

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    În ultimii doi ani, ca urmare Hotărârii de Guvern nr. 55/2008, în 16 judeţe din ţară, printre care şi Satu Mare, în special din Transilvania, au fost organizate două campanii de vacinare împotriva turbării a vulpilor. Vaccinarea s-a făcut cu mijloace aero (avion) care au împrăştiat momeli vaccinale. Acţiunea va continua în ţară.

Aşa cum subliniază publicaţia Recolta eu., o serie de ţări membre ale Uniunii  Europene au obţinut statulul “libere de rabie”. Este vorba despre Olanda, Elveţia, Franţa, Belgia şi Luxemburg şi Republica Cehă. În aceste ţări turbarea a fost eradicată la mamiferele terestre, în mod special la vulpile roşii.

Aşa cum subliniază publicaţia menţionată: ” …În anul 2010, în Romania au fost înregistrate 361 cazuri de turbare, din care 256 cazuri la vulpe. Din datele comunicate de Ministerul Sănătăţii, au fost înregistrate două cazuri de rabie la om în cursul anului 2010. După 1 ianuarie 2007, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, România a fost obligată să adopte strategia şi conceptul de vaccinare orală a vulpilor, în conformitate cu prevederile legislaţiei Uniunii Europene şi cu cele consemnate în raportul Comitetului Ştiinţific pe Sănătate şi Bunăstare Animală din 23 octombrie 2002(…)

Pentru a facilita implementarea programelor de monitorizare, control şi eradicare a rabiei la vulpi transmise Comisiei Europene de România începând cu anul 2008, a fost adoptată Hotărârea Guvernului nr. 55/2008 pentru aprobarea Programului strategic privind supravegherea, controlul şi eradicarea turbării la vulpe în România, care aprobă implementarea Programului pentru perioada de 10 ani.

În comparaţie cu metodele convenţionale de control al rabiei în populaţiile sălbatice, vaccinarea orală este fără îndoială cea mai eficientă metodă utilizată până în prezent.

Ca rezultat al utilizării acestei metode, mai multe state membre ale Uniunii Europene au devenit, pe parcursul acţiunilor susţinute de-a-lungul mai multor ani, libere de aceasta zoonoză majoră”.

Doctorul veterinar Corneliu Ceică, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a confirmat extinderea şi completarea ordonanţei menţionate mai sus.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns