Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Românii acoperă 40% din costul medicamentelor

Sigla Informatia Zilei
Românii acoperă 40% din costul medicamentelor
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Românii sunt nevoiţi să acopere 40% din costul medicamentelor, faţă de Olanda unde pacienţii plătesc doar 0,7% din valoarea medicamentelor,  francezii 1,2%, iar germanii – 5,4%. De altfel România se află pe unul dintre ultimele locuri în Europa în ceea ce priveşte sprijinul pe care statul îl acordă pacienţilor care au nevoie de medicamente, arată un comunicat de presă transmis de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.

Şi totuşi situaţia din România este puţin mai bună decât în Bulgaria, spre exemplu, unde pacienţii sunt nevoiţi să plătească mai bine de 70% din costul medicamentelor, însă mult mai rea decât media europeană de 20%, proporţie plătită de pacienţi din preţul medicamentelor.

Reprezentanţii ARPIM precizează că în ţara noastră, compensarea medicamentelor este făcută de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate doar la nivelul celui mai ieftin medicament generic. În cazul medicamentelor originale care nu au generice, acestea sunt compensate în cuantum de 2%-50% pentru listele A şi B, unde sunt incluse cele mai multe boli şi 100% pentru listele C- unde sunt incluse şi tratamentele pentru cele mai grave boli (boli cronice, programele naţionale).

România este printre ultimele locuri şi la procentele alocate din PIB sănătăţii, respectiv de 3,84%, în timp ce media europeană este de 9%.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns