Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Europenii, interesați de programele de schimburi pentru tineri și accesul la apă

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În 1 aprilie 2012 a intrat în vigoare inițiativa cetățenilor, europenii dobândind o nouă oportunitate de a putea influența agenda Uniunii Europene.
    

Până în prezent, potrivit datelor publicate pe pagina de internet a Parlamentului European, s-au înregistrat zece inițiative. Fiecare are nevoie de un milion de semnături pentru a fi luată în considerare de Comisia Europeană ca propunere legislativă.

Printre domeniile abordate de inițiative se numără programele de schimburi pentru tineri, accesul la apă și experimentele pe animale.
Inițiativa cetățenilor a fost introdusă de Tratatul de la Lisabona și le oferă europenilor care au dreptul de vot în alegerile europene, dreptul de a-și spune cuvântul asupra ordinii de zi a UE. Inițiativa reprezintă un instrument unic pentru consolidarea deschiderii și democrației UE.
“Prima inițiativă a fost înregistrată de Ziua Europei, pe 9 mai. Până acum au fost înregistrate zece inițiative, dintre care una a fost retrasă. Cele nouă inițiative abordează: suprimarea legislației UE în domeniul mediului și al energiei, gestionarea responsabilă a deșeurilor, obiectivele educaționale comune, oprirea experimentelor pe animale, drepturi de vot pentru cetățenii UE care locuiesc în alt stat membru, protecția embrionilor umani în cercetare și sănătatea publică, accesul la apă, tarifele de roaming, creșterea mobilității”, se arată în comunicat.

Pentru a fi luată în considerare de Comisia Europeană ca posibilă propunere legislativă, o inițiativă trebuie să fie semnată în 12 luni de la înregistrare de cel puțin un milion de cetățeni UE, din cel puțin șapte state.

Domeniul inițiativei trebuie să intre în competența Comisiei Europene. Comisia nu este obligată să facă o propunere legislativă pe baza inițiativei, însă, în cazul în care nu o face, trebuie să explice de ce. În cazul în care Comisia face propunerea, aceasta va urma procedura legislativă obișnuită, adică trebuie să treacă prin Parlamentul European și Consiliul UE.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns