Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Nu este bază legală pentru acordarea de despăgubiri în caz de secetă

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Ploaia se lasă aşteptată. Pentru unele culturi agricole  este tardivă. Fermierii aşteaptă despăgubiri, dar nu este bază legală. Lipseşte actul normativ privind declararea judeţului ca fiind calamitat.

Disperarea este mare. Asigurătorii nu sunt dispuşi a-şi asuma riscuri în caz de secetă. Unele culturi de porumb sunt deja tăiate pentru siloz. Pentru a nu pierde subvenţia este necesată notificarea la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Inventarierea suprafeţelor calamitate continuă

La începutul acestei săptămâni, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Satu Mare, raporta la ministerul de resort calamitarea a peste 70 mii de hectare de culturi agricole la nivel de judeţ. Demersul este făcut în speranţa că judeţul va fi declarat calamitat, fapt ce ar putea aduce eventuale compensaţii materiale privind pierderile înregistrate.

Din surse ale instituţiei menţionate mai sus, am aflat că cele mai afectate culturi sunt pe terenurile situate în zonele Tăşnad şi Carei. Gradul de afectare este pe alocuri de 100%. În disperare fermierii nu mai ştiu ce să facă.

Monitorizarea culturilor afectate continuă. Se aşteaptă doar existenţa unei legi care să asigure compensaţii materiale pentru ca fermierii să nu intre în faliment.

Statisticile arată că cele mai afectate sunt culturile de porumb, pe alocuri fâneţele şi plantele furajere, alături de păşuni. Pentru a avea o imagine a tragediei din sectorul vegetal, urmează şi  zootehnie, am luat legătura cu mai mulţi fermieri şi cu autorităţi publice locale.

O societate agricolă din Carei estimează piederi cuprinse între 500.000 şi un milioan de euro

Mai multe citiţi în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns