Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Procesul de demitere a lui Traian Băsescu s-a dovedit în cele din urmă un eşec. O campanie aprigă, pe alocuri cu momente împinse până la paroxism a adus o înfrângere usturătoare eroilor politici implicaţi. Ca dovadă, în ultimele sondaje Crin Antonescu a înregistrat o scăderee a opţiunilor binevoitoare, în vreme ce – fapt la care nu s-ar fi aşteptat nimeni – PDL a cunoscut semnele unei uşoare resuscitări.

Aici evaluarea depinde şi de noi, dacă învrednicim cu încredere sau nu rezultatele sondajelor de opinie. Trebuie să avem în vedere că actualmente este o perioadă abulică, buimacă şi oricare dintre cei chestionaţi nu are în minte un contur clar al evenimentelor, al acţiunilor politice consumate şi al raporturilor dintre personajele sau personalităţile politice ale momentului.

Din ceea ce putem vedea cu ochiul liber, constatăm că Traian Băsescu s-a reîntors la Cotroceni, că şi-a reluat prerogativele prezidenţiale şi în aceste zile îşi reorganizează administraţia prezidenţială. S-au liniştit şi apele în Occident, în mod cert şi la Departamentul de Stat al SUA şi toate vocile abilitate din UE şi Statele Unite vorbesc acum pe un ton mai temperat.

Ţara noastră nu mai este la discreţia vreunei forţe politice interne, paşii acestora sunt monitorizaţi şi admonestaţi dacă greşesc. Observăm că aşa stau lucrurile în virulenţa cu care a fost atacat USL pentru încercarea sa de preluare discreţionară a puterii în România. Anularea Avocatului Poporului, restrângerea atribuţiilor Curţii Constituţionale, presiunile exercitate asupra acesteia, o suspendare comandată a preşedintelui fără ca acesta să fi încălcat vreun articol din Constituţie şi toate celelalte au îngrozit Vestul care a acţionat ca atare.

Nu că preşedintele Băsescu ar fi fost în graţia lor, nu pentru că acesta ar fi trăit într-o dulce lună de miere prelungită câţiva ani la rând cu instituţiile occidentale, a deranjat modul intempestiv cu care au fost executate instituţiile româneşti. Cu ocazia aceasta a căzut şi teza vânturată multă vreme în legătură cu izolarea internaţională a preşedintelui Băsescu. S-a văzut că faptele sunt departe de a fi aşa. De acum vor avea zile grele şi guvernanţii şi Traian Băsescu. Criza aici în discuţie s-a încheiat, dar taberele nu părăsesc câmpul de luptă. Nu e ca la un război oarecare, pe un teatru de război se încheie o pace, se plătesc şi despăgubiri, se măsoară cu atenţie pagubele şi perdantul este obligat să scoată banii din buzunar, de la bugetul statului desigur şi să achite suma imputată. Se retrasează frontierele dacă e cazul, şi beligeranţii îşi îngroapă morţii şi îşi cinstesc ani la rând eroii.

Aici, la noi, o criză s-a încheiat, dar disputele se vor reaprinde cu mai multă vigoare. Şi aceasta pentru că pur şi simplu urmează o campanie electorală vitală pentru toate grupările politice.

Ce se va alege în cele din urmă, cine va triumfa, cine îşi va linge rănile urmează să vedem. Nimeni, oricât de maestru ar fi în previziuni politice nu ar putea de pe acum să emită vreo presupunere.

Este ca în replica lui Socrate. Întrebat de un discipol dacă e bine să se însoare sau nu, Socrate i-a răspuns: tinere, orice vei face vei regreta. Aici, în cazul nostru, orice presupunere vei face, te vei înşela.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Un bobârnac

Asculta acest articol Faptul că a ajuns la cunoştinţa publică actul de plagiere comis de primul-ministru Victor Ponta, nu este