Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Rportul procurorilor despre tentativa de sinucidere a lui Nastase

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Parchetul instanţei supreme a stabilit că Adrian Năstase a luat decizia de a se sinucide “anterior sosirii la domiciliul său a ofiţerilor de poliţie”, în seara de 20 iunie, pentru punerea în executare a mandatului de condamnare a liderului PSD la doi ani de închisoare. 

“Echipa de poliţişti desemnată cu punerea în executare a mandatului a apelat la sprijinul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov şi a solicitat echipei medicale de serviciu să-i însoţească în misiunea pe care o au de îndeplinit, de punere în aplicare a unei hotărâri judecătoreşti, privind o persoană publică, în vârstă de 60 ani “, arată procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în rezoluţia de neînceperea urmăririi penale faţă de poliţiştii care trebuiau să pună în executare mandatul de încarcerare a lui Adrian Năstase, condamnat în legătură cu nelegalitatea obţinerii unor fonduri pentru campania sa electorală la alegerile prezidenţiale din 2004.

Procurorii arată că în 20 iunie 2012, în jurul orei 23.00-23.10, echipa medicală a fost solicitată telefonic să intervină pentru acordarea ajutorului medical condamnatului Adrian Năstase, “aşa încât după ajungerea în încăperea unde se afla rănitul au constatat că acesta era în poziţia «în picioare», încătuşat, murdar de sânge, dar conştient, cooperant”.

 

Mediafax consemneaza ca, Parchetul explică faptul că, în seara respectivă, înainte de a fi ridicat de poliţişti, Năstase şi-a luat mai multe cărţi din bibliotecă, pe care le-a aşezat pe masă, apoi s-a aşezat în fotoliu şi l-a invitat pe comisarul şef de poliţie C. N. (Costea Nicolae-n.r.) să se aşeze pe fotoliul alăturat, după care, “de lângă corp, cu mâna stângă a scos un revolver pe care l-a îndreptat spre cap pentru a se sinucide”.

“Instantaneu acest gest a fost urmat de intervenţia ofiţerului de poliţie C. N, care s-a repezit spre mâna cu care condamnatul ţinea arma pentru a-l dezarma. Condamnatul s-a opus şi s-a luptat să păstreze arma în mână şi să o îndrepte spre cap, iar în confruntarea desfăşurată, cei doi s-au ridicat în picioare, s-au deplasat haotic prin încăpere, poliţistul reuşind să-şi introducă degetele de la mâna dreaptă (arătător şi mijlociu) în spaţiul dintre percutorul cocoşului şi butoiul revolverului, pentru a împiedica declanşarea focului. În acest context, într-un moment imediat ulterior s-a declanşat un foc de armă, intervenţia ofiţerului de poliţie C. N. pentru dezarmarea lui Adrian Năstase a continuat şi astfel a reuşit să-i smulgă arma din mână, să o arunce în încăpere, să-l imobilizeze la pământ şi să-i pună cătuşele”, arată anchetatorii.

Faptul că ofiţerul de poliţie C. N. a blocat demersul condamnatului “de a se împuşca în cap prin introducerea degetelor de la mâna dreaptă (arătător şi mijlociu) în spaţiul dintre percutorul cocoşului şi butoiul revolverului rezultă din expertiza medico legală traumatologică, care a confirmat leziunile la degetele de la mâna dreaptă a ofiţerului de poliţie”.

 

Având în vedere că potrivit actelor medicale a rezultat “Autoagresiune. Traumatism prin împuşcare cu plăgi multiple regiunea cervicală atero – laterală dreapta supraclaviculară şi deltoidian drept…, “dar şi datorită faptului că potrivit raportului de expertiză medico-legală, leziunile traumatice, aşa cum au fost descrise în protocolul operator şi cum au rezultat din examinarea medico-legală, s-au putut produce prin împuşcare cu armă de foc cu glonţ, tragerea fiind unică şi efectuată de la stânga spre dreapta victimei, s-a dispus efectuarea unei constatări tehnico ştiinţifice traseologice”. “Scopul administrării acestei probe l-a constituit lămurirea dacă pe obiectele de îmbrăcăminte se constată prezenţa unor orificii şi în caz afirmativ să se realizeze localizarea, descrierea şi stabilirea naturii acestora, dacă acestea puteau fi produse prin acţiunea unui proiectil, în contextul folosirii unei arme de foc şi să se stabilească direcţia de tragere şi traiectoria proiectilului”, explică Parchetul.

“Toate acestea au avut în vedere faptul că, potrivit raportului de constatare tehnico-ştiinţifică din data de 29 iunie 2012, pe obiectele de îmbrăcăminte puse la dispoziţie s-au evidenţiat urme de tragere – urme secundare ale împuşcăturii şi datorită prezenţei reziduurilor de tragere în jurul celor trei orificii de pe obiectele de îmbrăcăminte s-a concluzionat că distanţa de tragere a fost mai mică de 1,5 m şi nu s-au evidenţiat particule de pulbere nearsă. Astfel, în cele trei orificii existente pe cămaşă şi în zonele din jurul acestora s-au evidenţiat reziduuri de tragere-urme secundare ale împuşcăturii. Potrivit aceluiaşi raport, în orificiul existent pe maiou şi în jurul acestuia s-au evidenţiat reziduuri de tragere – urme secundare ale împuşcăturii. Analiza reziduurilor de tragere – urme secundare ale împuşcăturii a fost realizată prin microscopie electronică cuplată cu spectrometrie de raze X, cu programul automat de căutare «GSR» aferent microscopului electronic”, continuă sursa citată de Mediafax.

Prin raportul de constatare tehnico ştiinţifică din data de 31 iulie 2012 s-a concluzionat că maioul (purtat de Năstase-n.r.) prezenta la nivelul bretelei dreapta, zona claviculară un orificiu, cămaşa prezenta trei orificii dispuse la nivelul gulerului, partea dreaptă, regiunea sternocleidomastoidiană în regiunea claviculară dreapta şi la nivelul umărului drept, regiunea deltoidiană. De asemenea, s-a concluzionat că orificiile constatate au fost produse prin acţiunea unică a unui proiectil în urma tragerii cu o armă de foc, iar traiectoria proiectilului a fost ascendentă, tragerea fiind efectuată de la stânga la dreapta victimei.

 

“Starea de fapt descrisă, confirmată prin probele administrate în cauză, demonstrează că decizia de a se sinucide a fost luată de către Adrian Năstase anterior sosirii la domiciliul său a ofiţerilor de poliţie. Această împrejurare este relevată prin declaraţiile poliţiştilor, care sunt în totală concordanţă cu declaraţia condamnatului Adrian Năstase, cu declaraţiile membrilor echipei medicale, dar şi din conţinutul actelor medicale întocmite. Astfel, declaraţiile ofiţerilor de poliţie I. C. V. şi C. N. confirmă împrejurarea că la momentul întâlnirii cu Adrian Năstase şi după înmânarea mandatului de executare a pedepsei închisorii, acesta din urmă nu prezenta niciun semn vizibil de tulburare, nelinişte ori de opunere la executare. De asemenea, prin ţinuta vestimentară pe care a purtat-o (pantalon şi cămaşă albă) a afişat o stare lejeră incompatibilă chiar şi cu bănuiala că ar putea ascunde un obiect vulnerant ori periculos”, arată anchetatorii.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns