Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Luptele dintre daci și romani au avut succes la Zilele Medieşului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Spectacolul a fost organizat de Muzeul Județean și Asociaţia Prietenii Muzeului Zalău

 

Daci si romani la Mediesu Aurit
Daci si romani la Mediesu Aurit

 

 

În cadrul festivităţilor organizate cu prilejul zilelor comunei Medieşu Aurit, Muzeul Judeţean Satu Mare în colaborare cu Asociaţia Prietenii Muzeului din Zalău a organizat o amplă manifestaţie cu tematică istorică: războaiele daco-romane.

Membrii asociaţiei, costumaţi în legionari romani sau războinici barbari, daci şi sarmaţi, au defilat prin centrul istoric al comunei Medieşu Aurit oferind publicului un spectacol ieşit din comun.

Duminică, pe scena principală amplasată în centrul comunei, directorul Muzeului Judeţean, Liviu Marta, a ţinut o scurtă prezentare în ce priveşte contextul istoric ce a urmat războaielor daco-romane şi a importanţei istorice a centrului de la Medieşu Aurit. Locuitorii antici ai actualului judeţ Satu Mare au ajuns în contact direct cu Imperiul Roman. La Supuru de Sus a fost identificată ultima linie de apărare a Imperiului Roman, care avea menirea de a apăra graniţele imperiului de atacurile barbarilor. Un exemplu grăitor este acela al dacilor liberi, aşezaţi masiv în apropierea comunei Medieşu Aurit în locul denumit Şuculeu, unde au fost descoperite peste 200 de cuptoare de ars ceramică. Aici se produceau vase de provizii care erau apoi comercializate în teritoriile învecinate.

 Mai multe în ediția tipărită disponibilă la chioșcurile de ziare sau în ediția electronică (abonament pdf).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns