Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Prefectul Eugeniu Avram a organizat joi audienţe în comuna Supur

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Audienţele organizate de Instituţia Prefectului la Supur
Audienţele organizate de Instituţia Prefectului la Supur

În linii mari, majoritatea problemele semnalate au fost rezolvate

Iniţiativa prefectului judeţului Satu Mare de a organiza joi, 6 septembrie 2012, audienţe în comuna Supur a fost primită cu braţele deschise de numeroşi locuitori ai comunei, oameni cu diverse probleme.
În sala de şedinţe a Primăriei Supur şi-au spus păsul săteni care fie nu ştiau încontro să se îndrepte pentru a-şi rezolva problemele, fie îşi puneau ultima speranţă în Instituţia Prefectului.

 

Imobilizat la pat şi fără drept de asistent personal

Au fost consiliaţi de prefectul Eugeniu Avram, Sorin Martin Vereş – director de cancelarie a prefectului, Eugen Chioran – jurist în cadrul Instituţiei Prefectului şi Cosmin Dorle – expert în Corpul de Control. Au predominat problemele de natură socială, nelipsind nici cele de fond funciar. Cu un soţ imobilizat la pat, fără drept de asistent personal, Florica Şteţ a ajuns în pragul disperării. A făcut cereri peste cereri,  în speranţa că va găsi înţelegere la Comisia de Expertiză Medicală pentru Persoane cu Handicap din Satu Mare.

Demersuri au făcut şi autorităţile locale pentru a o ajuta. Dar cum unde-i lege, nu-i tocmeală, deşi imobilizat la pat şi incapabil să se hrănească singur, să stea pe picioarele sale, Iovan Şteţ nu are drept de îngrijitor personal. Statul îl ajută cu puţin peste 200 de lei lunar, bani care nu îi ajung să îşi plătească o femeie ce să-l îngrijească zilnic. Soţia sa, Florica, a adus o femeie din sat să o ajute, fiindcă omul are peste 160 de kilograme şi nu poate fi nici măcar urnit de o singură persoană. Dacă ar avea un asistent personal, acesta ar primi 560 de lei pe lună.

La cererea prefectului, primarul comunei va solicita în viitoare şedinţă a Consiliului Local acordarea unui ajutor de urgenţă, în sumă de 500 de lei. Banii, care se primesc o dată pe an, îi vor fi de folos cel mult două luni pentru a plăti persoana ce are grijă de soţul său după care va ajunge iar în faza în care nu stă nimeni să o ajute pe bani mărunţi. Între timp, specialiştii din cadrul Prefecturii vor analiza situaţia pentru a vedea dacă există alte soluţii în acest caz.

 

Biserici ortodoxe în construcţie la Hurezu Mare şi Babţa

De prezenţa prefectului în comună au profitat şi câţiva enoriaşi ortodocşi din Hurezu Mare şi Babţa. În ambele localităţi se construiesc lăcaşuri de cult şi necazurile sunt  aceleaşi< nu sunt bani pentru continuarea lucrărilor. Construcţia Bisericii Ortodoxe din Hurezu Mare a început în 1998 şi a ajuns la faza de tencuieli exterioare. Lipsa de fonduri financiare a blocat continuarea investiţiilor şi şansele ca banii să se strângă de la enoriaşii din sat sunt foarte mici în condiţiile în care 95% dintre săteni sunt pensionari şi peste 85% dintre aceştia au peste 70 de ani.

În numele credincioşilor din Hurezu Mare a discutat cu prefectul Gavril Roman< “Am făcut tot ceea ce am putut pentru a ridica biserica nouă. În cea veche, din lemn, este periculos să intrăm pentru că se prăbuşeşte. Noi lucrăm la fundaţie, dar turnul din lemn se prăbuşeşte”.

 

Sponsorii, singura soluţie pentru terminarea lucrărilor la lăcaşurile de cult

În Babţa situaţia este la fel. Biserica ortodoxă nouă a ajuns să prindă contur, lucrările s-au întins din banii existenţi până la acoperiş. Acolo s-a blocat toată investiţia. Credincioşii ortodocşi se roagă în lăcaşul vechi, care e într-o stare precară. Credincioşii au fost sfătuiţi să încerce să îşi găsească sponsori din rândul persoanelor juridice pentru continuarea lucrărilor.

 

 

Puteti citi continuarea in editia tiparita disponibila la chioscurile de ziare sau in editia electronica (abonament pdf).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns