Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Satu Mare-deţinuţii din penitenciar se joacă de-a actorii

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

8 detinuţi din Penitenciarul Satu Mare îndrumaţi de regizorul tehnic Dorel Iurcencu de la Teatrul de Nord pun în scenă piesa “Hoţul de mărgăritare” de Bartolomeu Anania.
    Piesa va participa la preselecţia pentru Festivalul de teatru  “MultiArt”, pentru deţinuţi ajuns anul acesta la a IV-a ediţie, au informat miercuri într-o conferinţă de presă regizorul Iurcencu, directorul penitenciarului sătmărean Ioan Iuga şi responsabilul compartimentului educaţional Paul Mărginean.
Aceştia au relatat modul în care s-a făcut selecţia celor 8 actori-deţinuţi care vor fi protagonişti în această piesă, în funcţie de aptitudinile şi disponibilitatea acestora de a face parte din acest proiect. Lucrul cu persoanele private de libertate nu a fost tocmai uşor, ne-a mărturisit regizorul mai ales că piesa este una profundă cu o anumită încărcătură filozofică. Alegerea piesei s-a făcut la iniţiaiva preotului paroh al penitenciarului, Nicolae Stoia. Piesa se desfăşoară în patru acte şi are ca temă întoarcerea fiului risipitor.
“Am încercat adaptarea piesei având în vedere protagoniştii şi faptul că sunt amatori. Am muncit mult la mimică şi gesturi la rostirea replicilor dar, la final, rezultatul este bun şi sper ca şi publicul să aprecieze eforturile echipei”, a spus regizorul.

După ce timp de câteva săptămâni s-a lucrat la montarea acestei piese vineri, 14 septembrie, urmează să aibă loc repetiţia generală cu public, prilej cu care piesa va fi înregistrată şi trimisă spre selecţie în festival.
:i publicul larg din Satu Mare va putea viziona acestă piesă la finele lunii septembrie când, se preconizează să fie jucate cinci spectacole la Sala Studio.
Colaborarea dintre Teartul de Nord şi Penitenciarul Satu Mare a început în urmă cu patru ani când a fost pusă în scenă prima piesă cu deţinuţi, culminând cu partciparea în 2010 la acest festival. Atunci piesa montată de actorul Radu Botar a fost jucată şi pe scena teatrului Nottara din Bucureşti, cu sala arhiplină.
Demn de menţionat este faptul că acest festival de teatru pentru deţinuţi este unic în lume.
Aşa după cum s-a exprimat Paul Mărginean, acest proiect este important şi prin prisma factorului educaţional şi de reintegrare socială a deţinuţilor.
Toată echipa în frunte cu conducerea penitenciarului şi a teatrului au sprijinit acest proiect cu asigurarea costumelor, recuzitei şi  decorurilor. Speranţa lor este ca “Hoţul de mărgăritare” să aibă succes şi să fie selectată pentru festival, fapt ce ar implica jucarea piesei la Bucureşti şi poate chiar în turneu în mai multe oraşe din ţară.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns