Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Un austriac stabilit în Culciu a fost în audienţe la prefect

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Audienţele au fost organizate la sediul Primăriei Valea Vinului
Audienţele au fost organizate la sediul Primăriei Valea Vinului

El a reclamat că o turmă de oi i-a distrus cultura de mei şi soia

Mistreţii fac mai mare pagubă decât seceta. Aceasta este concluzia la care a ajuns prefectul Eugeniu Avram în timpul audienţelor organizate joi, 13 septembrie 2012, în comuna Valea Vinului. Cei înscrişi pe liste au fost consiliaţi de prefectul Eugeniu Avram, Sorin Martin Vereş – director de cabinet al prefectului, şi consilierii Cosmin Dorle şi Hadrian Tomşa.

 

Aceeaşi problemă în fiecare an

An de an, proprietarii de pământuri din comunele Valea Vinului, Bârsău, Crucişor sau Pomi se plâng de faptul că mistreţii le distrug culturile. Primarul comunei Bârsău, Traian Ciurdaş, i-a explicat prefectului că din cauza secetei, mistreţii s-au localizat aproape de Someş. “An de an culturile se restrâng în comună din această cauză. Vom ajunge la un moment dat să avem numai asociaţii mari, că rămân câmpurile nelucrate că oamenii în vârstă nu îşi permit să facă împrejmuiri sau investiţii în instrumente luminoase şi acustice care să ţină mistreţii departe”.

Florinel Andreica, primarul din Crucişor, a completat ideea edilului din Bârsău specificând că “din cele 1,5 hectare de ovăz jumătate mi-a fost distrus de mistreţi. Există fonduri de vânătoare private, să ia măsuri. Să facă împrejmuirile Regia Naţională a Pădurilor, că are fonduri. Vin cu utilaje cu greutate de 60 de tone pe drumurile din comună fără să le pese de restricţiile de tonaj.

 

Oile unui maramureşean au distrus recolta de mei şi soia de pe aproape 50 de hectare

Nu doar mistreţii fac probleme în zonă, ci şi ciobanii cu oile veniţi tocmai din Maramureş. În audienţele găzduite de Primăria Valea Vinului s-a prezentat şi Johann Krachbuchler, cetăţean austriac ce s-a stabilit în Culciu Mic din anul 2001. Însoţit de tehnicianul agricol Anton Oros, Johann Krachbuchler i-a explicat prefectului problema cu care se confruntă şi pe care o redăm în cele ce urmează< Lucrez de 11 ani 1.150 de hectare de teren în comuna Culciu şi anul acesta paguba pe care mi-au făcut-o oile unui proprietar maramureşean a fost foarte mare.

Miercuri au ieşit pe teren evaluatori de la Direcţia Agricolă şi 52 de hectare de mei şi soia sunt distruse în proporţie de 86%. Noi nu ne putem recupera paguba făcută, proprietarul oilor fiind din Maramureş. A venit în primăvară, iar de o săptămână abia a plecat, asta după ce şi-a mai dus la păscut oile în recolta noastră. Mână oile pe terenurile noastre, ale strănilor, pe care le muncim. Şi un spaniol din zonă a păţit la fel ca mine. Îi descurajează pe alţi străini să vină să facă investiţii”.

Puteti citi continuarea in editia tiparita disponibila la chioscurile de ziare sau in editia electronica (abonament pdf).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns