Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ministrul Daniel Constantin chiar ştie agricultură!

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Ministrul Daniel Constantin s-a intalnit cu fermieri satmareni
Ministrul Daniel Constantin s-a intalnit cu fermieri satmareni

Prezenţa mică a fermierilor sătmăreni la întâlnirea de ieri se datorează lipsei de comunicare şi imaginii de ministru slab creată de presă

    Din când în când, la diferite ocazii, câte un ministru se rătăceşte şi pe la Satu Mare. Autorităţile locale îl salută, iar el promite că va sprijini Satu Mare.

Ministrul respectiv pleacă, localnicii rămân cu speranţele, iar autorităţile locale cu sentimentul datoriei împlinite. Asta se întâmplă de ani de zile. Şi continuă şi azi. Ultimul ministru prezent în Satu Mare este Daniel Constantin. Trebuie să mărturisim că după imaginea creată de mass media aveam impresia că nu se pricepe deloc la agricultură.

Întâlnirile de ieri, discuţiile cu fermierii, interviurile cu redactorii ziarului Informaţia Zilei şi ai televiziunii ITV ne-au demonstrat că lucrurile nu stau tocmai aşa. Tânărul ministru chiar ştie agricultură. În ce măsură poate pune în practică toate cunoştiţele este o altă problemă.

Ea ţine de voinţa politică, de programul Guvernului Ponta. Spre deosebire de alţi miniştri, Daniel Constantin a mai lucrat în domeniu. Singura întrebare  pusă de redactorii noştri la care nu a ştiut răspunsul este cea legată de  culturile energetice. Ministrul nu a ştiut că în Ungaria sunt subvenţionate culturile de salcie şi de plop energetic.

Chiar dacă vizita Ministrului Agriculturii în judeţul Satu Mare este prilejuită de un eveniment monden, botezul copilului unui lider politic sătmărean, întâlnirea cu autorităţile locale şi cu puţinii fermierii invitaţi, a fost benefică. Sunt bune la ceva şi cumetriile.

Directori la intalnirea cu ministrul Agriculturii
Directori la intalnirea cu ministrul Agriculturii

Vineri, 5 octombrie, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii a făcut o vizită de lucru în judeţul Satu Mare. O primă întâlnire desfăşurată ân Sala Mică a Prefecturii Satu Mare a reunit directorii instituţiilor deconcertate subordonate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

La aceasta au asistat prefectul Eugeniu Avram, subprefectul Cristian Sasu, Sorin Martin Vereş ş.a. Cea de  a doua întâlnire a fost cu fermieri, reprezentanţi ai unor asociaţii agricole. La aceasta au asistat şi directori ai instituţiilor deconcertate.

Posturile la APDRP au fost suplimentate

Întâlnirea cu directorii instituţiilor deconcertate a fost condusă de prefectul Eugeniu Avram, secondat de subprefectul Cristian Sasu, care a mulţumit ministrului pentru vizita făcută.

A fost apoi rândul ministrului Constantin de a discuta cu fiecare director în parte. A solicitat directorului Viorel Pintea de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Satu Mare, să termine controalele şi să aibă situaţiile finale pentru a putea începe din 16 octombrie, virarea în conturile fermierilor a avansului la plata unică pe suprafaţă.

Este vorba despre jumătate din cei 119 euro/ha din partea Uniunii Europene. Guvernul României a solicitat plata în avans a 80% din suma cuvenită pentru a compensa pierderile pricinuite de secetă. Nu s-a aprobat această cerere justificată cel puţin în condiţiile anului 2012.

S-a punctat inclusiv faptul că în viitoarea şedinţă de guvern se va aproba suma care se va acorda ca subvenţie pentru bovine 500 de lei (faţă de 570 de lei/animal cât solicită asociaţiile crescătorilor de bovine), dar şi la oi şi capre – 40,8 lei/cap. Participanţii au fost informaţi asupra faptului că la rectificarea bugetară, MADR va primi 100.000 de euro pentru a putea face plăţile la minimis, dar şi la SAPS.

Mai multe citiţi în ediţia tipărită din 6 octombrie disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns