Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

România a înregistrat în 2011 o creştere de 3% a activelor nete pe cap de locuitor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

România a înregistrat, anul trecut, o creştere de 3% în ceea ce priveşte activele financiare nete per capita, potrivit Allianz Global Wealth Report, remis, luni, AGERPRES.

 

“Dacă luăm în considerare un interval mai mare de timp, România, la egalitate cu Rusia, se află în realitate în topul ţărilor Est Europene în ceea ce priveşte creşterea activelor financiare nete per capita (rată anuală din anul 2000: +29,4%). Într-un top global, România se situează pe locul 32 în lista celor mai bogate ţări, cu o valoare a activelor financiare nete per capita de 5.340 euro la finalul anului 2011. Această listă este, de ani buni, deschisă de Elveţia (locul 1, cu o mare diferenţă ce separă locul 1 de locul 2), urmată pe locurile 2 şi 3 de Japonia, respectiv SUA’, se arată în document.

Potrivit acestuia, la fel ca în anul anterior, raportul “Allianz Global Wealth Report” împarte ţările incluse în analiză în trei clase din perspective bogăţiei.

‘ Un număr de 17 ţări formează grupul ‘ţărilor bogate’ (HWC- high wealth countries), unde activele financiare nete per capita se ridică la peste 26.800 euro. România este încadrată din anul 2010 în grupa ‘ţărilor cu un nivel mediu al bogăţiei’ (‘MWC-middle wealth countries’), cu o valoare medie a activelor financiare nete per capita de 4.500 euro); numărul acestor ţări aproape s-a dublat în ultimii ani. La fel ca în ultimii ani, ‘ţările sărace’ (‘LWC- low wealth countries’), cu o valoare medie a activelor financiare nete per capita de cel mult 4.500 euro) formează grupul cel cu cel mai mare atât din perspectiva numărului de ţări, dar şi în ceea ce priveşte populaţia pe care o reprezintă’, informează Allianz.

Raportul arată că tendinţa de recuperare observată după criza financiară din 2007/2008 s-a oprit brusc anul trecut, astfel activele financiare nete per capita au crescut cu numai 0,6% în anul 2011, comparativ cu creşterea de 7,8%, respectiv 9,7% din anii 2009 şi 2010. Evoluţia dezamăgitoare se datorează în primul rând creşterii reduse a activelor financiare brute: cu toate că pragul de 100 trilioane a fost depăşit în anul 2011 – mulţumită şi slăbiciunii monedei euro – împingând nivelul activelor financiare globale ale gospodăriilor private la valoarea de 103,3 trilioane de euro, rata totală de creştere a fost de numai 1,6%. Dinamica în termeni de ‘per capita’ a fost şi mai scăzută, de numai 0,8%.

“Este evident că incertitudinea, ratele scăzute ale dobânzii şi criza euro şi-au pus amprenta asupra evoluţiei activelor. Cei care economisesc sunt împovăraţi de faptul că nu s-a făcut niciun progres real în ceea ce priveşte reorganizarea pieţelor financiare şi rezolvarea crizei în zona euro’, a declarat Michael Heise, economist şef al Allianz SE.

Potrivit acestuia, privind în urmă devine clar faptul că persoanele care economisesc au avut de înfruntat de ceva timp un mediu ostil economisirii.

Allianz a publicat recent cea de-a treia ediţie a “Global Wealth Report”, care analizează situaţia activelor şi a datoriilor gospodăriilor private din peste 50 de ţări.AGERPRES

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns