Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Vor reuşi liderii sindicali să modifice Codul Muncii?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Lideri de sindicat
Lideri de sindicat

Dar confederaţiile sindicale fiind scindate şansele sunt foarte mici

 Confederatiile sindicale din tara s-au opus cu putere la adoptarea actualului Cod al muncii, care in opinia lor, restrange drastic drepturile salariatilor. Odata cu schimbarea de guvern, liderii sindicali initiaza actiuni pentru modificarea radicala a acestui important act normativ.

Astfel, Blocul National Sindical a lansat o campanie de strangere de semnaturi pentru modificarea Codului muncii, fiind facute peste 100 de propuneri de schimbare a legislatiei. Propunerile  vizeaza in principal contractele pe perioada determinata si reglementarea clauzei de obiectiv de performanta.

BNS propune peste 100 de schimbari

 In cadrul initiativei Blocului National Sindical (BNS), o echipa de experti, coordonata de Alexandru Athanasiu, a elaborat deja un proiect de lege care “sa corecteze erorile din actualul Cod al muncii” si care sa echilibreze relatia dintre angajat si angajator.

Presedintele BNS, Dumitru Costin, a precizat ca doreste ca schimbarile din Codul muncii sa fie facute printr-o iniţiativa civica, iar acestea au fost gandite “pentru punerea in parametri de normalitate” a actualului act normativ, modificat “in mod brutal”.

Alexandru Athanasiu a declarat ca setul de propuneri nu este “rezultatul unei discutii de cabinet”, asa cum s-a intamplat in 2011, cand s-a impus cu forta o legislatie a muncii care, in Grecia, a fost respinsa dupa un an.

“Doar Romania a reusit sa propuna o relatie de munca prin care drepturile lucratorilor au fost subrezite si care a transformat contractele pe perioada determinata in regula. Toate acestea sub pretextul ca ne europenizam. Am fost mintiti ca toate acestea reprezinta regula. Este o minciuna faptul ca s-a dorit sa intram in rand cu lumea”, a mai spus Athanasiu, citat de Mediafax.

Initiatorii proiectului de modificare a Codului muncii doresc reducerea perioadei de proba in cazul muncitorilor necalificati, marirea perioadei maxime pentru care se pot incheia contractele pe durata determinata de la trei la cinci ani, abrogarea dispozitiei care permite angajatorului sa poata dispune suspendarea contractului individual de munca in cazul reducerii temporare a activitatii, dar si reglementarea clauzei de obiectiv de performanta, in sensul in care aceasta nu va putea constitui motiv de concediere.

Athanasiu a mai precizat ca se solicita si modificarea termenului de 45 de zile prevazut in prezent pentru ca reincadrarea angajatilor in cazul unor concedieri colective, precizand ca aceasta perioada a fost redusa de la noua luni, iar in Franta este de un an.

Pe aceasta tema, liderii sindicatelor judetene sunt invitati, joi, 18 octombrie, la o masa rotunda la Informatia TV. Este vorba de Gabriel Mihali (BNS), Vasile Darle (Cartel Alfa) si Dan Burulea (CNSLR – Fratia).

Mai multe în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns