Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ministerul Agriculturii vrea să crească subvenţiile pentru orz şi hamei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

cultura de hameiMinisterul Agriculturii intenţionează să stimuleze producţia de orz şi hamei prin creşterea plăţilor pe hectar, a declarat marţi ministrul de resort, Daniel Constantin, la conferinţa Mediafax Talks about Brewing and Agriculture.

“Eu cred că trebuie să stimulăm aceste culturi, fie că vorbim de orz, fie că vorbim de hamei, printr-o plată suplimentară atât cât permite bugetul”, a spus Constantin

 

El a afirmat că berea reprezintă un sector în care nu se poate vorbi despre evaziune fiscală.

Pe piaţa românească 98% din consumul de bere este asigurat din producţia internă.

România ar putea semna un memorandum cu China care să-i permită să exporte animale, carne, vin, miere şi produse alimentare bio, a mai declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

“Cu China nu avem un memorandum pe zona sanitar-veterinară, acolo unde vorbim de produsele din carne, dar şi de animalele vii. Sunt şanse, am discutat acolo, sunt în discuţii cei de la Agenţia Sanitar-Veterinară şi, dacă nu mă înşel, chiar în luna noiembrie va fi o vizită a unei delegaţii din China în România pe tema aceasta”, a mai spus ministrul.

El a arătat că România are un potenţial de export, atât în China, cât şi în Rusia, nu doar pentru carne, ci şi pentru vin şi miere. Acestora li s-ar putea adăuga şi produsele bio.

Rusia urmează să trimită specialişti la unităţile româneşti de producţie şi procesare de carne interesate să exporte pe piaţa rusă, potrivit Ministerului Agriculturii, după ce în 1996 a interzis importul de carne şi produse de origine animală din România.

Este pentru prima dată când Rusia trimite în România o comisie de evaluare, după stoparea importurilor de carne şi produse de origine animală din Romania, în anul 1996, din cauza pestei porcine.

Pierderile cauzate de seceta, în majoritatea sectoarelor agricole,  sunt în jur de 20%, dar au fost unele culturi unde producţia a scăzut cu până la 60%, iar altele n-au fost afectate deloc, a spus ministrul.

“Eu cred că pierderile în majoritatea sectoarelor sunt undeva în jur de 20% şi faptul că avem 100 de milioane de euro care vin suplimentar reprezintă în jur de 10-15% din bugetul pe care l-a avut ministerul. Oarecum încercăm prin această alocare să compensăm pierderile care sunt în agricultură”, a spus ministrul.

El a arătat că sunt sectoare ale agriculturii care, din cauza secetei, au înregistrat pierderi de până la 60%, dar sunt şi sectoare unde pagubele au fost de 15% sau nu au înregistrat pierderi.

Potrivit ministrului, calitatea vinului din acest an este superioară celei de anul trecut, chiar dacă producţia a scăzut puţin faţă de anul trecut.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns