Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Activităţi dedicate Zilei Armatei la Muzeul Judeţean şi Colegiul Naţional Ioan Slavici

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Elevi de la Liceul cu Program Sportiv
Elevi de la Liceul cu Program Sportiv

Elevii au participat la adevărate lecţii de istorie dedicate zilei de 25 Octombrie

În zilele de 24 – 25 octombrie,la Muzeul Judeţean situat pe strada Vasile Lucaciu se desfăşoară o activitate venită în cinstea Zilei Armatei Române.

Trei clase de a X-a dela Liceulcu Program Sportiv participă la prezentările muzeografului Paula Virag ce cuprind materiale ilustrative pe diferite teme.

Muzeograful Paula Virag în faţa elevilor de la Liceul Sportiv

Ieri de la ora 11 avenit prima clasă compusă din 21 de băieţi, alături de profesoara Mariana Burdea. Prezentarea a avut loc la etajul 1, la expoziţia permanentă, într-o sală multimedia. Evenimentul a fost structurat în 3 părţi. Introducerea a cuprins un scurt istoric al Armatei Române din perioada medievală până în zilele noastre. S-a vorbit despre partea Transilvaniei care are un specific al armatei şi despre cele două ţări române, Moldova şi Ţara Românească. În partea a doua, elevii au putut afla informaţii privind bombardamentul din 1944 asupra oraşului Satu Mare, şi totodată le-au fost puse la dispoziţie fotografii din perioada respectivă. S-au prezentat clădirile care au suferit în urma acestor bombardamente, numărul de victime, cine a bombardat etc.

În ultima parte, Paula Virag a vorbit despre luptele de eliberare a oraşului Satu Mare şi a împrejurimilor sale, inclusiv a zonei Carei. Elevii au aflat despre forţele armate care au fost implicate în acţiune şi despre victimele care au căzut de ambele părţi, şi a armatei liberatoare şi a armatei inamice. Prezentarea s-a încheiat cu imaginea Monumentul Eroilor dela Carei.

De la ora 13 avenit o altă clasă de la Liceul cu Program Sportiv, urmând ca în după masa zilei de joi să ia parte la prezentare şi ultima clasă de a X-a.

Lectie de istorie la Colegiul National "Ioan Slavici"
Lectie de istorie la Colegiul National “Ioan Slavici”

Actiune organizată de Centrul Militar Judetean

Tot ieri, mai multi elevi dela Colegiul National”Ioan Slavici” din Satu Mare au participat la o frumoasă lectie de istorie dedicată zilei de 25 Octombrie – Ziua Armatei Romane. Evenimentul se inscrie in cadrul manifestărilor organizate de Ministerul Apărării Nationale, la nivelul mai multor scoli din tară – “Ziua Armatei Romaniei in scoli”, in perioada 17-25 octombrie.

Actiunea dela Colegiul Slavici a fost organizată de Centrul Militar Judetean Satu Mare. Au participat: locotenent colonel Dumitru Bogdan – in calitate de ofiter cu informarea si relatiile publice ale Garnizoanei Satu Mare,  colonel in retragere Nicolae Codrean – presedintele  filialei judetene dr. V. Lucaciu Satu Mare a Asociatiei  Veteranilor de Război, Alexandra Iacob si David Santăuan – elevila Colegiul Militar liceal “Mihai Viteazu” din Alba Iulia, studentul Nicolian Miclăus de la Academia  FortelorTerestre “Nicolae Bălcescu” din Sibiu cat si personal recrutor din  cadrul Centrului Militar Judetean.

In deschiderea manifestării a luat cuvantul colonel in retragere Nicolae Codrean care le-a vorbit elevilor despre rolul  armatei romane in cel de-al doilea Război Mondial,  a evenimentului infăptuit la 25 octombrie 1944, despre devotamentul si curajul ostasilor romani in apărarea patriei. In acelasi cadru, reprezentantii Centrului Militar Judetean au făcut cunoscută oferta educatională a Ministerului Apărării Nationale pentru liceele si academiile militare. Despre activitatea si viata de licean intr-o institutie de profil au vorbit tinerii sătmăreni de la colegiul Militar Liceal “Mihai Viteazu” din Alba Iulia si dela Academia  FortelorTerestre din Sibiu. Astfel, cei prezenti in sală,  preponderent elevi din clasa a VIII-a si a XII-a au putut să cunoască mult mai bine specificul institutiilor de invătămant, finalitatea acestor studii etc.

Ionuţ Blăjean, Mihaela Ghiţă

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns