Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

IMM-urile vor fi motorul relansării economice, susţine Octavian Petric

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Octavian PetricOctavian Petric, om de afaceri de succes, consilier judeţean în mai multe mandate, preşedinte al ATOP de câteva luni, membru marcant al PSD, preşedinte al Filialei Satu Mare a UGIR 1903 şi membru al Consiliului Eparhial al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului candidează în Colegiul 3 – Codru pentru Camera Deputaţilor.

La solicitarea mai multor patroni şi directori de firme membre ale filialei uniunii pe care o conduce, Octavian Petric a considerat necesar să facă unele precizări referitoare la cele afirmate de unii candidaţi la alegerile parlamentare din 9 decembrie.

 

 

Am stat de vorbă cu dânsul despre cererea membrilor UGIR 1903 dar şi despre alte aspecte ale politicii economice de ieri, de azi şi de mâine.

 

Peste 250.000 de IMM-uri aruncate în şomaj de guvernele Boc

 

“În primul rând, voi clarifica, în calitate de preşedinte al Filialei UGIR 1903, anumite aspecte, dar voi spune câteva cuvinte şi despre Programul USL privind mediul de afaceri, în special în ce priveşte Întreprinderile Mici şi Mijlocii (IMM) şi microîntreprinderile.

Doresc să menţionez de la început, că în conformitate cu datele Eurostat (Institutul de statistică al UE), la ora actuală, avem numai 24 IMM-uri la 1.000 de locuitori, dar sunt convins că în 2009 numărul lor era cel puţin dublu. Guvernele Boc au aruncat în faliment peste 250.000 de IMM-uri şi microîntreprinderi şi în şomaj peste 700.000 de angajaţi, în primul rând ca urmare a introducerii impozitului pe profitul minim, sau “impozitul forfetar” cum e mai bine cunoscut acest bir.

Mai adăugăm tăierea salariilor şi pensiilor şi reducerea masivă de personal din sectorul bugetar ale guvernelor Boc şi risipa de bani în aşa zise investiţii, cele mai multe inutile, în loc să-i folosească pentru relansarea economică şi în măsuri şi proiecte de susţinere a dezvoltării IMM-urilor, ce ar fi creat un plus de valoare şi noi locuri de muncă”, ne spune interlocutorul nostru.

O altă temă abordată în cursul discuţiei a fost cea referitoare la câteva programe de dezvoltare a firmelor mici şi mijlocii şi a microîntreprinderilor, în viziunea USL.

 

Propunerile UGIR 1903 privind IMM-urile au fost ignorate de guvernele Boc

 

“Este adevărat că, teoretic, în timpul guvernelor Boc au fost lansate câteva programe de susţinere a dezvoltării economice şi de modernizare a IMM-urilor. Dar, practic, majoritatea acestora au fost un eşec total. De exemplu, unul dintre ele, lansat în 2010 cu înscriere on line, s-a închis după numai 20 de minute de la începerea înscrierilor. Cititorii pot trage singuri concluzia privind şansele de accesare a banilor. Sau, un alt exemplu< un program lansat în vara anului 2011 nu s-a putut aplica deoarece Ghidul solicitantului nu a fost publicat în timp util. Un alt exemplu referitor la firmele care au accesat fonduri< nici măcar cele care au reuşit să încheie un contract de finanţare nu şi-au primit banii cuveniţi în 45 de zile şi, deoarece au apelat la credite bancare pentru implementarea proiectelor, cele mai multe au intrat an faliment. În fine, UGIR 1903 a înaintat guvernelor Boc o serie de propuneri privind dezvoltarea IMM-urilor, dar niciuna nu a fost luată în seamă”, adaugă Octavian Petric.

 

Câteva măsuri din programul USL pentru mediul de afaceri

 

“USL, încă din primele zile de guvernare, a creionat un plan de măsuri menite a ajuta la relansarea sectorului privat, în primul rând a IMM-urilor. Una din aceste măsuri cu efect imediat şi benefic este cea privind plata TVA la încasarea facturii, ce intră în vigoare din 1 ianuarie 2013. În continuare, iată alte câteva măsuri avute în vedere pentru viitorul apropiat: *Reducerea contribuţiilor sociale ceea ce înseamnă scăderea efortului angajatorului cu forţa de muncă; *Neimpozitarea profitului reinvestit, ce poate fi astfel dirijat către retehnologizare şi modernizare; sau *Capitalizarea fondului de garantare pentru ca IMM-urile să poată accesa credite bancare mai uşor.

În concluzie, în pofida celor întâmplate în ultimii 4-5 ani, IMM-urile româneşti au în continuare un potenţial de dezvoltare extraordinar, pot fi motorul relansării economice. Trebuie doar ca guvernul să ia măsurile potrivite pentru a le stimula.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns