Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Atmosferă de pioşenie şi reculegere în cimitirele din judeţ

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Preoţii fac în aceste zile slujbe de pomenire ale celor adormiţi

Dragostea pentru cei care nu de mult au fost printre noi nu a dispărut, în această perioadă a anului sătmărenii îşi amintesc cu drag de cei care odată le-au fost părinţi, neamuri, prieteni şi apropiaţi. Preoţii din Satu Mare au început de ieri să facă parastase prin cimitirele din municipiu.

Chiar dacă vremea nu a fost tocmai favorabilă, vântul făcându-şi ieri prezenţa toată ziua, sătmărenii merg cu miile în cimitirele unde se odihnesc pesroanele dragi. Dacă în zilele trecute au avut grijă ca mormintele să fie curăţate, începând de ieri aceştia asistă la slujbele de pomenire care în unele cimitire se fac în obşte, iar în altele, parastase se fac la cerere. Astfel că duc cu ei coroane, candele, lumânări şi flori pe care le aşează pe locurile de veci ale răposaţilor. Chiar dacă nu fac acest lucru, sătmărenii se opresc în faţa cimitirelor să le cumpere, deoarece mai peste tot există tarabe cu flori.

Părintele ortodox Cristian Boloş, de la catedrala Adormirii Maicii Domnului din municipiu, s-a rugat ieri în cimitirul Reformat-Gară pentru odihna celor adormiţi şi pentru iertarea păcatelor lor. ”Toţi oamenii suntem muritori, trecători şi odată cu sfârşitul vieţii trupeşti începe o nouă viaţă. A ne aduce aminte de cei adormiţi constituie una dintre datoriile noastre de creştin, deaorece rugăciunile înălţate Bunului Dumnezeu pentru sufeltele adormiţilor au menirea de a-L îndupleca pe dreptul judecător ca el să-şi manifeste iubirea, bunătatea, iertarea, la judecata cea de apoi. Să nu îi uităm niciodată pe cei plecaţi dintre noi. Soarta lor atârnă de noi de rugăciunile pe care noi le facem pentru sufletele lor.” ne spune părintele Cristian Boloş.

De la ora 15 i-am întâlnit în cimitirul de pe Rodnei pe preoţii Groza Gabriel, de la Liceul Teologic Ortodox “Nicolae Steinhardt” şi pe preotul Sabău Dandu din parohia Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Tot ieri au mai avut loc luminaţiile în cimitirele Pod Decebal şi Mărtineşti.

Slujbe de pomenire au avut loc şi de partea greco-catolicilor. În cimitirul de pe Rodnei s-a oficiat o slujbă de obşte de către preoţii Ovidiu Bârle şi Pop Andrei. Parastase s-au mai ţinut ieri în cimitirele Pod Decebal, Pietroasa şi de pe strada Amaţi, precum şi în localităţile Vetiş, Ciuperceni şi Petea.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sfantul Venceslau

Sfântul Venceslau (907-929)

Asculta acest articol Creştinismul a fost introdus în Boemia de către sfinţii Ciril şi Metodiu, pe vremea regelui Vratislau; la