Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Sesiunea de toamnă a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În perioada 31 octombrie – 1 noiembrie s-au desfăşurat la Blaj lucrările sesiunii de toamnă a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

Lucrările Sinodului au debutat cu celebrarea Sfintei Liturghii, la care au participat toţi episcopii greco-catolici din România, alături de preoţi şi credincioşi. Celebrarea euharistică a marcat începutul Anului Credinţei în Biserica Greco-Catolică, cu această ocazie începând şi pelerinajul la moaştele Sfinţilor Apostoli, care vor fi purtate în toate eparhiile Bisericii noastre.

Sinodul a fost condus de Preafericirea Sa Cardinalul Lucian, abordând probleme cu caracter pastoral, liturgic, educativ, administrativ şi ecumenic. PS Virgil Bercea, care a reprezentat Biserica noastră la cea de-a XIII-a Adunare generală ordinară a Sinodului Episcopilor, cu tema Noua Evanghelizare pentru transmiterea credinţei creştine, desfăşurat la Vatican între 7 şi 28 octombrie 2012, a făcut o prezentare a evenimentelor de la Roma din această perioadă. Sinodul a tratat teme canonice şi de disciplină ecleziastică, teme de învăţământ religios liceal şi universitar, teme organizatorice şi administrative, precum şi unele probleme ale diasporei.

O temă constantă a Sinodului o reprezintă formarea clericilor în ţară, dar şi a celor care studiază la Colegiul Pontifical „Pio Romeno” din Roma. Sinodul l-a numit pe PS Mihai Frăţilă ca responsabil de acest Colegiu. Sinodul a hotărât ca Monseniorului Maurizio Malvestiti, subsecretarul Congregaţiei pentru Bisericile Orientale – Roma să îi fie acordat titlul de Arhimandrit. De asemenea, s-a discutat despre stadiul procesului de beatificare a Episcopilor morţi în închisorile comuniste. S-a dezbătut problema corectării textelor liturgice şi a aducerii limbajului lor la zi.

Referitor la alegerile parlamentare programate pentru luna decembrie a anului în curs, Sinodul Episcopilor îi îndeamnă pe toţi credincioşii, dar şi pe toţi oamenii de bine, să-şi exercite dreptul la vot şi să voteze pe acei candidaţi care promovează valorile Evangheliei, ale demnităţii umane, care sprijină familia şi respectă viaţa, care promovează binele comun şi dreptatea bazată pe adevăr şi solidaritatea cu cei lipsiţi, care promovează pacea, valorile eticii creştine şi Creaţia lui Dumnezeu.

Sinodul Episcopilor se reuneşte în sesiune ordinară de două ori pe an; s-a stabilit ca următoarea sesiune să aibă loc în perioada 27-29 mai 2013, la Blaj.

sursa: egco.ro

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sfantul Ioan Eudes

Sfântul Ioan Eudes (1601-1680)

Asculta acest articol Sfântul Ioan Eudes trăieşte şi activează în secolul al XVII-lea, secol care, pentru realizările înfăptuite în timpul