Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

A început deblocarea programelor europene suspendate

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Este anunțul făcut luni de primul ministru Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, că POSDRU va fi deblocat în această săptămână, urmând a reîncepe transmiterile de cereri de decontare către Comisia Europeană, el arătând că Guvernul a reuşit şi deblocarea Programului Operaţional Regional şi Programului Operaţional Sectorial pe Mediu.

“Am informat colegii din USL, alături de miniştrii de resort, despre faptul că Guvernul actual, în cele şase luni de activitate, a reuşit să îndrepte foarte multe din deficienţele produse de vechile guvernări în perioada 2009-2011, astfel încât Programul Operaţional Regional şi Programul Operaţional Sectorial pe Mediu au fost deblocate prin aplicarea unor corecţii financiare mai mici decât se solicitase iniţial. De asemenea, POSDRU în această săptămână va fi deblocat, vor reîncepe transmiterile de cereri de decontare către Comisia Europeană”, a anunţat Ponta.

El a precizat că vor rămâne în suspensie, pentru sfârşitul anului şi începutul anului viitor, deblocarea Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii şi Programului Operaţional Sectorial de Transporturi.

“Aceste programe au fost blocate şi au intrat în procedură de presuspendare în urma gravelor deficienţe constatate în perioada 2009 – octombrie 2011, iar Guvernul actual a reuşit să îndrepte pentru trei dintre ele deficienţele constatate, evident acceptând şi corecţii financiare, conform regulamentelor europene, corecţii care nu puteau fi evitate, deoarece se referă la perioada 2009-2011”, a spus Ponta.

 

Guvernul a moştenit

un “dezastru”

 

Victor Ponta a susţinut că Guvernul său a moştenit un “dezastru” în ceea ce priveşte utilizarea fondurilor europene şi a reuşit în şase luni să îndrepte o parte semnificativă din acest dezastru.

“Am moştenit un dezastru în ce priveşte utilizarea fondurilor europene şi am reuşit în şase luni să îndreptăm o parte semnificativă din acest dezastru. Critica lui Traian Băsescu şi a PDL e că nu am reuşit să facem din dezastru un paradis. Soluţia pe care ei o propun e să vină înapoi cei care au produs dezastrul”, a mai spus Ponta.

 

Comentariul AFP

 

România a ratat şansa fondurilor europene, un lucru ilustrat, de exemplu, de întârzierile unui şantier la Braşov, unde cei 230.000 de locuitori ai oraşului aşteaptă de mai mulţi ani ca o autostradă să asigure legătura cu Bucureştiul şi o dezvoltare economică sigură, comentează AFP. “Mă întâlnesc cu numeroşi investitori cărora le-ar plăcea să vină aici, dar care nu o fac din cauza dificultăţilor accesului în regiunea noastră”, declară pentru AFP primarul Braşovului, George Scripcaru, fără să îşi disimuleze “frustrarea”.

Bruxelles-ul a pus la dispoziţia României suma de 20 de miliarde de euro ca fonduri nerambursabile în perioada 2007-2013, cu scopul de a reduce diferenţa de dezvoltare între această fostă dictatură comunistă şi Euroa de Vest, în special în domeniul infrastructurii, scrie Jonas Mercier, autorul comentariului AFP.

România a utilizat mai puţin de 10% din sumă, reprezentând cel mai slab nivel de absorbţie în rândul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE).

Un raport guvernamental privind situaţia şantierelor rutiere finanţate cu fonduri europene constata, la începutul lui noiembrie, că întârzierile erau cauzate mai ales în partea de executare a proiectelor.

Constructorii nu “mobilizează utilaje şi personal suficiente”, iar Compania Naţională română pentru Autostrăzi şi Drumuri nu se achită de obligaţii faţă de ei.

“Probleme nu se înregistrează doar în partea de aplicare a proiectelor, ci şi în amonte, în partea de gestionare de către autorităţi”, a declarat pentru AFP Septimiu Pârvu, un adjunct al directorului Asociaţiei Pro Democraţia.

“Birocraţia impusă de către stat în vederea accesării fondurilor este atât de complexă, încât devine absurdă”, adaugă el.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns