Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Sfânta Gertruda (1256-1302)

Sfanta Gertruda
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol
Sfanta Gertruda
Sfanta Gertruda

Sfânta Gertruda, supranumită “cea Mare”, pentru a se deosebi dintre mai multe sfinte care poartă acest nume, s-a născut în anul 1256 la Eisleben în Turingia.

La vârsta de cinci ani a fost încredinţată de către părinţi mănăstirii cisterciene de la Helfta. Aici, Gertruda şi-a format o cultură solidă în domeniul ştiinţelor umaniste şi în teologie, dovedind că şi femeile sunt în măsură să ajungă la o treaptă înaltă de cunoaştere şi să pătrundă tainele cunoaşterii ştiinţifice şi teologice.

Era considerată o stea a veacului şi ea însăşi visa la gloria titlurilor supreme în marile universităţi. Dar la vârsta de 25 de ani a avut o viziune care i-a schimbat direcţia vieţii. După cum va mărturisi chiar ea, Isus Cristos i s-a arătat şi a dojenit-o pentru preocuparea ei excesivă pentru studiu, arătându-i că nu ştiinta în sine este valoroasă, ci transformările pe care le produce în sufletul şi în viaţa oamenilor.

Din acel moment, Gertruda s-a transformat într-o făptură dăruită cu totul contemplării şi trăirii misterelor divine. S-a adâncit în devoţiune către Inima Preasfântă a lui Isus şi către Preasfânta Euharistie, retrăind misterele ciclului liturgic în viaţa ei de pietate şi în experienţele mistice pe care le parcurgea; este sigur că a purtat în mod invizibil Rănile Domnului. Viaţa ei a devenit “un imn neîncetat întru gloria lui Cristos”.

A murit în ziua de 17 noiembrie din anul 1301 (sau 1302). De la ea au rămas “Cărţile comunicărilor bunătăţii divine” – “Libri insinuationum divinae pietatis”, un tezaur nespus de preţios, cuprinzând relatarea experienţelor sale mistice, consideraţii asupra adevărurilor de credinţă şi a vieţii Mântuitorului, rugăciuni şi imnuri, toate dovedind o mare profunzime de gândire şi o mare artă în exprimare, arta adevărului şi a sincerităţii.

Cu toate că nu a fost declarată în mod oficial sfântă, Biserica a permis mănăstirilor benedictine să ţină sărbătoare liturgică în cinstea Sfintei Gertruda, iar din 1738 celebrarea liturgică a fost extinsă la întreaga Biserică. Sfânta Gertruda a fost proclamată patroană a Indiilor Occidentale.

(Vieţile Sfinţilor)

 

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

SLUJBA ARHIEREASCĂ

Episcopul Timotei vine la Satu Mare de praznicul Sf. Mihail și Gavril

De sărbătoarea închinată Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri, miercuri, 8 noiembrie 2023, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, va sluji la Parohia Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Municipiul Satu Mare, cu ocazia hramului, anunță Biroul de presă al eparhiei.