Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Patriarhia interzice preoţilor să oficieze servicii religioase în cimitirele private

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Într-un comunicat emis de Protopopiatul Ortodox Român Satu Mare, prin protopopul Ioan Socolan, se atrage atenţia tuturor credincioşilor ortodocşi din Satu Mare în legătură cu apariţia în perimetrul municipiului Satu Mare a primului ,,cimitir privat”.

Conform aceluiaşi comunicat, potrivit vechilor tradiţii şi rânduieli bisericeşti ortodoxe, slujbele legate de cultul mor’ilor se desfăşoară în cimitire organizate după canoanele bisericeşti. În vechime dar şi azi fiecare localitate avea biserica şi cimitirul ei propriu iar locurile de veci erau rânduite sub purtarea de grija a bisericii. Mai târziu, în perioada comunistă, în oraşe s-a admis existenţa cimitirelor aflate sub oblăduirea administraţiilor locale care de fapt reprezintă o proprietate a comunităţii acelui oraş. Este însă inadmisibil din punct de vedere bisericesc şi moral ca acest moment al trecerii spre cele veşnice să capete o conotaţie economică şi să fie socotit drept ,,afacere’’ prin apariţia acestor ,,cimitire private’’.

De aceea, în Conferinţa Preoţească de toamnă s-a luat în discuţie acest subiect si din partea Protopopiatului s-a comunicat hotărârea Patriarhiei Ortodoxe Române, prin care se exprimă dezacordul legat de înfiinţarea cimitirelor private şi se interzice preoţilor ortodocşi să săvârşească servicii religioase (înmormântări) în aceste cimitire.

Credincioşii ortodocşi sătmăreni sunt îndrumaţi aşadar spre cimitirele care deja funcţionează în municipiu cu acordul bisericii, iar pentru a rezolva criza locurilor de veci, la începutul anului viitor se va deschide încă un cimitir ortodox care va dispune de aproximativ 4.000 de locuri de veci.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns