Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Întâlnirea Episcopilor Bisericii Catolice de rit oriental din Europa

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

“Împreună în Hristos, în Anul Credinţei” – este tema sub care s-a desfăşurat, la Zagreb – Croaţia, Întâlnirea Episcopilor Bisericii Catolice de rit Oriental din Europa, în perioada 22-25 noiembrie 2012.

Întâlnirea a marcat şi o aniversare jubiliară – împlinirea a 400 de ani de existenţă a Bisericii Greco-Catolice Croate. Evenimentul a reunit Episcopi din 14 Biserici Catolice de rit oriental. Biserica Greco-Catolică din România a fost reprezentată de PS Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, PS Virgil Bercea, Episcop de Oradea, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla şi PS Vasile Bizău, Episcop de Maramureş.

Programul a început în după-amiaza de joi, 22 nov., cu întâlnirea Episcopilor participanţi, urmată de Sfânta Liturghie celebrată în Catedrala “Adormirea Maicii Domnului” din Zagreb. Celebrarea Liturgică în rit latin a fost prezidată de Eminenţa Sa Cardinal Josip Bozanić, Arhiepiscop de Zagreb. Vineri dimineaţa, la reşedinţa Conferinţei Episcopale croate din Zagreb, au fost deschise lucrările întâlnirii prin salutul Excelenţei Sale Mons Nikola Kekić, Episcop de Križevci, şi a Excelenţei Sale Mons. Alessandro d’Errico, Nunţiul Apostolic în Croaţia. În prima sesiune de lucru, ES Mons. Dimitrios Salachas, Exarh apostolic pentru catolicii de rit bizantin din Grecia, a vorbit despre Contribuţia Părinţilor Conciliari Orientali la Conciliul Vatican II, după care, în a doua sesiune, PF Sviatoslav Shevchuk Arhiepiscop Major de de Kyiv-Halyč, Ucraina, a prezentat Catehismul Bisericii Greco-Catolice ucrainene, “Hristos, Paştele nostru”. După-amiază, Episcopii au vizitat obiective semnificative din capitala croată, de la ora 19.00 celebrând Sfânta Liturghie în co-Catedrala “Sfinţii Ciril şi Metodiu” din Zagreb, celebrant principal fiind PF Sviatoslav Shevchuk, Arhiepiscop Major de de Kyiv-Halyč, Ucraina.

Sâmbătă, 24 noiembrie 2012, a avut loc întâlnirea cu preşedintele Croaţiei, Ivo Josipović, care şi-a exprimat bucuria pentru prezenţa Episcopilor şi Arhiepiscopilor greco-catolici în Croaţia, “o ţară a libertăţii religioase”, adăugând că orice astfel de eveniment “contribuie la înţelegerea între oameni, la răspândirea dragostei şi prieteniei”. A urmat a treia sesiune de lucru, cu o conferinţă despre Codul Canoanelor Bisericilor Orientale după Conciliul Vatican II, susţinută de Arhiepiscopul Cyril Vasyl, Secretarul Congregaţiei pentru Bisericile Orientale. În continuare, PS Virgil Bercea, Episcop de Oradea-Mare, a prezentat tema: “Anul Credinţei şi Sinodul Episcopilor despre Noua Evanghelizare“. Programul a continuat după-amiază cu pelerinajul la Sanctuarul naţional croat al Sfintei Fecioare de la Marija Bistrica. Aici, în biserica “Sf. Ioan Hrisostomul” Arhiepiscopul Cyril Vasyl a prezidat Sfânta Liturghie, care a fost celebrată în limbile slavonă, croată, italiană şi română.

Duminică, 25 nov. 2012 – ultima zi a întâlnirii, Episcopii au avut ocazia să viziteze oraşul Križevci şi, în continuare, de la ora 10.30, a fost celebrată Sfânta Liturghie solemnă (a Sf. Ioan Hrisostomul), în Catedrala greco-catolică “Sfânta Treime” din Križevci. Celebrarea a încheiat şi aniversarea jubiliară a celor 400 de ani de existenţă a Bisericii Greco-Catolice croate şi a fost prezidată de Mons Nikola Kekić, Episcop de Križevci. La încheierea momentelor de rugăciune şi împărtăşire între ierarhii de rit oriental din Europa reuniţi în lumina Jubileului Bisericii Greco-Catolice din Croaţia, Episcopul de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu a descris, în câteva cuvinte, amploarea evenimentului şi impresia creată: “În aceste zile am concelebrat cu 37 Episcopi şi 20-40 preoţi. Am ascultat coruri foarte frumoase şi oamenii au fost foarte primitori. O dată în plus am trăit din plin bucuria catolicităţii Bisericii Una Sfânta Apostolică”.

bru.ro

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns