Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Salariile rezidentilor nu vor fi majorate anul acesta

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Eugen-Nicolaescu
Eugen-Nicolaescu

Ministerul Sănătăţii nu va majora salariile medicilor rezidenţi în acest an şi că o posibilă mărire a acestora ar putea avea loc în 2014, a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, ministrul Eugen Nicolăescu.

“Eu când am plecat din mandat în 2008, un medic rezident avea salariu de încadrare 1.100 de lei şi l-a adus guvernarea lui Traian Băsescu la 700. Eu nu pot să fac creşteri salariale în 2013. Nu am posibilitatea. Atât vă răspund astăzi. Nu, în 2013. Pentru 2014 discutăm în acest an tot programul legislativ. Nu vă pot spune mai mult în clipa de faţă. Sunt abia la început de an şi de mandat. Mai vedem, după ce discutăm şi cu FMI-ul’, a arătat Nicolăescu, citat de Agerepres.

Ministrul a spus că în mandatul său trecut a crescut lefurile personalului medical “şi nimeni nu-şi mai aduce aminte că am dublat salariile medicilor şi asistenţilor şi am triplat salariile rezidenţilor de anul I şi II” şi că acum va gândi un sistem de plată în funcţie de performanţă.

“Criteriile de performanţă vor fi cunoscute, transparente, nu le ţin în sertar. Deocamdată lucrăm gândim o schimbare legislativă. Astăzi legea ne interzice, trebuie să schimbăm legea ca să facem un asemenea sistem (…) Toată salarizarea de care discutăm se duce pe buget global, deci în aceeaşi sumă de finanţat. Dar este o discuţie pe care trebuie s-o avem în perioada următoare. Eu sper ca în acest an să reuşim ca toată baza legislativă necesară pentru a ne atinge obiectivele să fie realizată. După, sigur că vom putea trece şi la aplicare”, a subliniat acesta.

Întrebat dacă este pregătit pentru eventualitatea unei greve, pe fondul nemulţumirilor de natură salarială din sistem, Eugen Nicolăescu a precizat că este pregătit “pentru orice, pentru că aşa e normal”, deoarece “când preiei mandatul te pregăteşti pentru orice, şi bune, şi rele”.

Ministrul a subliniat că resursa umană este o mare problemă şi că trebuie reluată ideea potrivit căreia plata personalului medical să se facă în funcţie de performanţe.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns