Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Sătmăreanul Daniel David este directorul unui institut de cercetare din New York

Sigla Informatia Zilei
prof.univ.dr. Daniel David
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

prof.univ.dr. Daniel David
prof.univ.dr. Daniel David

Profesorul Daniel David din cadrul Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie al Universităţii Babeş-Bolyai a devenit directorul pentru cercetare al prestigiosului institut american “Albert Ellis Institute” din New York. Sătmăreanul Daniel David devine astfel primul român director pentru cercetare la acest faimos institut din New York.

“Albert Ellis Institute este un centru de referinţă la nivel internaţional, fiind locul de origine pentru una din cele mai practicate forme de psihoterapie în prezent, şi anume psihoterapia raţional-emotivă şi cognitiv-comportamentală. Practic, psihoterapia cognitiv-comportamentală este astăzi adesea prima linie de tratament psihologic pentru majoritatea tulburărilor psihice, emoţionale şi de comportament, de aceasta beneficiind milioane de oameni în întreaga lume”, scriu colegii profesorului Daniel David pe site-ul Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie, citând instituţia americană.
Albert Ellis a fost fondatorul acestei forme de psihoterapie,  fiind unul dintre cei mai importanţi psihologi în istoria domeniului.
Din acest nou post, profesorul Daniel David va propune şi coordona strategia de cercetare a institutului, va superviza cercetarea derulată în cadrul acestuia şi va colabora cu cele peste 20 de centre/institute internaţionale de formare afiliate institutului american (din America de Sud, Asia, Australia, Europa şi SUA), pentru implementarea unor proiecte majore de cercetare programatică în domeniu.
Nu în ultimul rând, după cum scriu colegii lui Daniel David, el va avea printre altele şi rolul de a “stimula vizibilitatea şi impactul şcolii clujene de psihologie clinică şi psihoterapie din Universitatea Babeş-Bolyai, o şcoală de referinţă în domeniu la nivel naţional, prin implicarea membrilor acesteia în proiecte internaţionale majore de cercetare”.

Absolvent al Liceului
“Doamna Stanca”

Sătmărean prin naştere, la cei 40 de ani pe care îi are prof. dr. Daniel David reprezintă cu onoare domeniul în care activează. Profesorul Daniel David s-a născut la 23 noiembrie 1972 la Satu Mare. “Am crescut în Satu Mare, un oraş cochet, complex ca istorie şi compoziţie etnică, unde am învăţat să fiu dialectic, adică să fiu tolerant, dar să-mi exprim în acelaşi timp identitatea românească”, se destăinuie în profilul prezentat pe blogul personal. Se descrie un om sincer, direct, fără  ipocrizie, însetat de cunoaştere, orientat mai mult spre viitor, decât de prezent.
Este absolvent al Liceului “Doamna Stanca” din Satu Mare, secţia biochimie. Colegii de clasă şi-l amintesc drept o persoană preocupată de studiu, cu rezultate excepţionale la concursurile şi olimpiadele şcolare, dar şi un bun camarad.
Studiile universitare le-a absolvit la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca, specializarea Psihologie. Doctoratul l-a început la UBB în anul 1996 şi l-a finalizat în 1999, avându-l coordonator pe profesorul Ioan Radu, care spunea despre Daniel David atunci când obţinuse conducerea de doctorat că este  primul “produs complet” al psihologiei româneşti postrevoluţionare – de la preparator la profesor conducător de doctorat.
Programul postdoctoral l-a parcurs în SUA, la prestigioasa universitate americană Mount Sinai School of Medicine din New-York, în domeniul medicinii comportamentale (Bio-behavioral and Integrative Medicine Programs), cu accent pe oncologie.
“În psihoterapie şi psihologie clinică am avut şansa să lucrez şi să fiu mentorat direct de profesorii americani Albert Ellis (la Albert Ellis Institute în SUA) şi Aaron T. Beck (Academy of Cognitive Therapy, SUA: Pennsylvania University, SUA), declaraţi în analizele de specialitate internaţionale între primii psihologi şi/sau psihoterapeuţi ai secolului XX”, mai scrie Daniel David.

Fondator al Departamentului de Psihologie Clinică şi
Psihoterapie din cadrul UBB

În prezent sătmăreanul Daniel David este profesor “Aaron T. Beck” de psihologie clinică şi psihoterapie (ştiinţe cognitive clinice) la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, preşedintele International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health, al Colegiului Psihologilor din România, filiala Cluj şi al Asociaţiei de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România (2000-2011).
Din 2009 este profesor asociat (adjunct professor) şi la prestigioasa instituţie medicală Mount Sinai School of Medicine, New-York, SUA şi mai nou directorul programului de cercetare la Albert Ellis Institute, New York, USA, un institut de referinţă la nivel internaţional pentru cercetarea şi practica în psihoterapie şi sănătate mintală.
El declara de curând că numirea ca director pentru cercetare la Albert Ellis  Institut din New York nu îi va afecta munca pe care o desfăşoară la UBB. După cum spune, va continua să predea, iar în perioada vacanţelor se va concentra pe partea de cercetare a Institutului american, chiar dacă acest lucru va presupune să facă mai multe drumuri.

Clinica “PsyTech”, printre
primele 10 din lume

Daniel David este şi directorul Platformei de Roboterapie şi Psihoterapie prin Realitate Virtuală (Platforma Matrix), un proiect derulat în cadrul Universităţii Babeş Bolyai, care a atras granturi de 2,5 milioane de euro, în ultimii 5 ani. Prin intermediul acestei platforme s-a demarat un proiect ce viza pregătirea psihologică a astronauţilor în condiţii de izolare. Tot aici au fost derulate mai multe proiecte din avangarda cercetării psihologice actuale precum< terapia online a anxietăţii sociale, inclusiv cu folosirea hologramelor, utilizarea realităţii virtuale pentru tratarea anumitor fobii, folosirea unor roboţi pentru vindecarea tulburărilor de anxietate la copii şi adolescenţi, etc.
Clinica “PsyTech” este o premieră în România, fiind prima Clinică Universitară de Psihologie din ţară. A fost fondată de prof. univ. dr. Daniel David, după modelul clinicilor de la universităţile de profil din SUA, şi care datorită aparaturii şi a instalaţiilor pe care le deţine, se clasează între primele 10 din lume ca importanţă.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns