Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Satu Mare: 60 de locuitori de pe aleea Nufărului din Cartierul 14 Mai sunt îngroziţi de efectele nocive provocate de o antenă GSM

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Antena GSM din 14 Mai
Antena GSM din 14 Mai

 

În cartierul 14 Mai din municipiul Satu Mare este amplasată o antenă de telefonie mobilă din anul 2007. Prezenţa acesteia naşte controverse în rândul locuitorilor din cartier şi a celor de pe străzile alăturate. Aceştia susţin că undele câmpului electromagnetic pe care acestă antenă le emite pun în pericol integritatea şi sănătatea locuitorilor zonei. În acest sens aceştia au depus scrisori deschise la Primăria municipiului Satu Mare, Agenţia de Protecţia Mediului, Garda de Mediu,  Direcţia de Sănătate Publică, Protecţia Consumatorilor, Poliţia Municipiului Satu Mare dar şi la Ministerul Sănătăţii pentru a le sesiza această situaţie.
Locuitorii cer în aceste sesizări trimise autorităţilor “revocarea imediată şi anularea avizului de funcţionare dat de primărie şi autorizarea de construcţie”. Argumentele aduse de cetăţeni  pentru această cerere  se referă la faptul că “acest echipament de telefonie mobilă are efect dăunător pe termen lung atât asupra organismului uman cât şi asupra aparaturii electronice din locuinţe. Nu acceptăm ca sănătatea noastră să fie periclitată de nişte oameni iresponsabili”, se spune în sesizare.
Această scrisoare este semnată de 54 de locatari din zonă iar lista lor nominală a fost ataşată sesizăriilor înaintate către autorităţi.     Unele dintre aceste autorităţi şi-au declinat competenţa în acest domeniu astfel că doar Primăria Satu Mare a dat un răspuns cât se poate de clar acestei sesizări spunând că amplasarea acestei antene s-a făcut la vremea respectivă cu obţinerea tuturor autorizaţiilor necesare.
Amplasarea staţiei de emisie recepţie GSM de pe alea Nufărului a primit aviz favorabil în vederea emiterii Acordului unic şi din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Satu Mare. În acest aviz se stipulează că “staţia de emisie -recepţie va funcţiona cu respectarea normelor privind limitarea expunerii populaţiei generale la cămpuri electromagnetice de la 0 herţi la 300 GHz aprobate prin Ordinul Ministerului Sănătăţii”. Verficarea conformării cu prevederile prezentului act se face de către Garda de Mediu şi Agenţia pentru Protecţia Mediului.

Firma deţinătoare plăteşte locatarilor 1200 de euro pe trimestru

Antena este amplasată pe acoperişul uni bloc de patru etaje. Distanţa până la cel mai aprobiat bloc este de nici 10 metri. Proprietarii din blocul unde funcţionează antena au semnat un contract cu firma deţinătoare în valoare de 48.000 de euro, ceea ce înseamnă 400 de euro pe lună. Cu banii s-au făcut diverse amenajări ale blocului cum ar fi izolarea termică, instalaţia electrică pe scară, montarea unui interfon, igienizarea subsolului, uşile de intrare au fost înlocuite cu unele noi la fel şi tablourile electrice dar şi refacerea trotuarului şi a scărilor.

Locatarii din blocurile vecine se plâng de tot felul de lucruri mai mult sau mai puţin ciudate. În primul rând ei spun că pe timpul verii, ventilatoarele montate în jurul antenei fac un zgomot continuu, deranjant. În urmă cu doi ani, în timpul verii un fulger a intrat în blocul cel mai apropiat de antenă. Locatarii de la etajul doi şi trei au suferit atunci inclusiv pagube materiale. Kazamer maria ne-a spus că conorul electric din apartamentul său s-a făcut praf şi că două zile a stat fără electricitate. Familia Hoban de la etajul trei a constatat în urma acestui fenomen că i s-au stricat toate telefoanele din casă , atât cele fixe căt şi cele mobile. De asemenea, unitatea centrală a calculatorului s-a deteriorat de câteva ori. mai mult ei susţin că în decursul acestor ani mai multe persoane din blocul învecinat au murit subit la vârste tinere. Ei se mai plâng de probleme cardiace şi dureri frecvente de cap. Un copil de cinci ani din bloc nu are încă dinţi, lucru destul de neobişnuit. Toţi cred că toate aceste probleme li se trag de la această antenă.

Antena GSM din cartierul 14 Mai are banda de frecvenţă 21,2-23,6 GHz

Ministerul Sănătăţii Publice a emis în anul 2006 un Ordin pentru aprobarea Normelor privind limitarea expunerii populaţiei generale la câmpuri electromagnetice de la 0Hz la 300GHz care stipulează că “între 10GHz şi 300 GHz se prevăd restricţii de bază privind densitatea de putere pentru a prevenio încălzire excesivă a ţesuturilor la suprafaţa corpului sau în proximitatea acestei suprafeţe”. Organizaţia Mondială a Sănătăţii face doar recomandări în legătură cu unele restricţii de expunere la aceste câmpuri electromagnetice existând posibilitatea ca acestea să dăuneze sănătăţii. Timp de 35 de ani se vor face studii permanente asupra efectelor pe termen lung pe care aceste câmpuri le au asupra sănătăţii, după care se vor cunoaşte şi concluziile.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns