Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Deputaţii europeni cer oprirea supraexploatării stocurilor de peşte

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Oprirea supraexploatării peştilor şi aruncării peştilor morţi prinşi din greşeală înapoi în mare este o schimbare istorică
Oprirea supraexploatării peştilor şi aruncării peştilor morţi prinşi din greşeală înapoi în mare este o schimbare istorică

Deputaţii europeni au votat asupra propunerii de reformă a politicii UE în domeniul pescuitului. Aceasta include oprirea supraexploatării stocurilor de peşte şi abordarea şomajului din cadrul sectorului pescuitului.

Pe pagina Parlamentului European este prezentat un interviu realizat cu raportoarea Ulrike Rodust – Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Germania, interviu pe care îl publicăm în rândurile de mai jos:

 

“- Cum propuneţi oprirea supraexploatării peştilor şi protejarea speciilor?

 

– Raportul meu, care a găsit susţinere majoritară în comisia pentru pescuit, va pune capăt ritualului din decembrie în care miniştrii pentru pescuit negociau până la ora patru dimineaţa, neglijând aspectele ştiinţifice şi fixând cote prea ridicate. Din 2015 se aplică principiul producţiei maxime durabile, care înseamnă că în fiecare an pescuitul nu poate depăşi capacitatea de reproducere a stocurilor. Obiectivul nostru este ca stocurile afectate să se refacă până în 2020. Dar avem o problemă: lipsa datelor ştiinţifice. Va trebui să creăm programe de cercetare şi colectare a informaţiilor.

 

– Cum se poate aborda problema şomajului în zonele de coastă?

 

 

– Ulrike Rodust: Pe anumite coaste europene există prea mulţi pescari pentru cantitatea prea mică de peşte.

Atât natura cât şi pescarii vor beneficia de măsurile de protecţie a peştilor. Stocurile mai mari vor produce cantităţi mai mari de peşte. Va trebui să ajutăm pescarii să depăşească perioada de tranziţie, în care vor avea limite în cazul anumitor specii. Grupul meu a propus un amendament care obligă statele membre să ofere drepturi pescarilor mici; acest sector creează mai multe locuri de muncă şi folosesc tehnici de pescuit mai puţin dăunătoare.

 

– Din păcate, pe anumite coaste europene există prea mulţi pescari pentru cantitatea prea mică de peşte. Statele membre trebuie să reducă numărul de pescari activi, dar trebuie să facă acest lucru într-un mod responsabil.

 

– Propuneţi statelor membre să închidă pescuitului 10-20% din apele teritoriale în următorii trei ani. Va fi această propunere aprobată de Parlament şi Consiliu?

 

– Comisia pentru pescuit a aprobat deja obligaţia generală a statelor de a crea zone de recuperare a stocurilor de peşte, fără să impună un anumit procentaj. Grupul meu va reintroduce o obligaţie mai clară pentru votul din plen. Pentru moment, Consiliul nu este de acord, dar miniştrii trebuie să înţeleagă că regulile se hotărăsc în codecizie şi că Parlamentul European este un partener de negociere serios.

 

– Reforma pescuitului se negociază de peste 20 de ani. Va rezolva aceasta problemele sectorului?

 

– Oprirea supraexploatării peştilor şi aruncării peştilor morţi prinşi din greşeală înapoi în mare este o schimbare istorică. În momentul de faţă, sectorul suferă mult, nu numai din cauza supraexploatării, ci şi din cauza importurilor ieftine. Mulţi pescari din noile generaţii sprijină planurile noastre. Şi avem nevoie de sprijinul activ al acestor pescari. Pescuitul are loc departe, pe mare, şi nu putem să ne bazăm doar pe controale. De aceea, aceştia vor avea un cuvânt mai important de spus”.

 

Pescuitul durabil ar putea crea 37.000 de locuri de muncă noi în sector (o creştere de 30%) până în 2020.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns