Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Cum se pot plăti impozite mai mici la stat site

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cei care estimează că nu vor putea achita noile impozite introduse de Guvern pot apela la o altă încadrare din punct de vedere fiscal, pentru a plăti mai puţin, spun specialiştii.

Noile modificări ale Codului Fiscal cresc cheltuielile multor contribuabili. Impozitele din agricultură şi cota de 3% pe cifra de afaceri pentru microîntreprinderile dau cele mai multe bătăi de cap, scrie evz.ro.

 

 

  * Firme mici pentru agricultori

 

Conform noilor prevederi fiscale, agricultorii vor fi obligaţi să achite un impozit de 16% pe norma de venit. La acesta se adaugă o cotă de 5,5% – contribuţia de sănătate. Una din soluţiile pe care le au la dispoziţie agricultorii este de a înfiinţa microîntreprinderi, pentru care statul percepe un impozit de 3% pe cifra de afaceri.

 

Însă, microîntreprinderea poate fi doar o bătaie de cap în plus, dacă este vorba de o singură exploataţie agricolă, de câteva hectare, a declarat pentru EVZ consultantul fiscal Dan Schwartz, managing partner RSM Scot.

 

În schimb, poate fi extrem de utilă dacă agricutorii se asociază şi terenurile sunt exploatate în comun. Dacă veniturile rezultate vor fi sub nivelul de 65.000 de euro anual, impozitul achitat va fi echivalentul a 3% pe venit. În plus, costurile de exploatare agricolă sunt mult mai mici în cadrul unei asociaţii.

 

* Au început testele pentru impozitul forfetar

 

PFA în loc de microîntreprindere

 

Multe dintre microîntreprinderile cu pierderi erau înregistrate ca plătitoare de impozit pe profit, deci nu plăteau nimic statului. Mai nou, acestea vor achita însă un impozit de 3% pe cifra de afaceri, aşa încât ies în dezavantaj. Multe din aceste companii erau înfiinţate de români strict pentru încasarea salariului, iar prin deducerea cheltuielilor rezulta un profit cât mai mic sau chiar un rezultat negativ la final de an.

 

O variantă pentru a plăti mai puţin sta tului ar fi să renunţe la micro întreprindere, optându-se pentru încadrarea ca persoană fizică autorizată (PFA). Deşi PFA-ul achită şi contribuţii sociale la stat, acestea sunt plătite doar pentru diferenţa care rezultă dintre venituri şi cheltuieli. Dacă veniturile înregistrate sunt mari şi cheluielile sunt pe măsură, atunci renunţarea la microîntreprindere şi încadrarea ca PFA poate fi rentabilă.

 

Contract de muncă în loc de microîntreprindere

 

Totodată, cei care înfiinţaseră microîntreprinderi doar pentru încasarea salariului pot desfiinţa firma, alegând alternativa de a se încadra ca salariaţi, deci cu contract de muncă. Luând în calcul taxele mari care există în prezent, este însă greu de crezut că vor reuşi să găsească un angajator care să accepte să le achite toate dările la stat.

 

* MFP: Lucrăm la un sistem simplificat de TVA în locul impozitului pe venit, la microîntreprinderi

 

Acestea implică atât contribuţiile sociale, adică cele pentru pensie, şomaj şi sănătate, cât şi impozitul de 16% pe venit. Reducerea contribuţiilor sociale este una din măsurile asumate de guvernul USL. Cu toate astea, este puţin probabil ca facilitatea să apară în 2013. Reprezentanţii Ministerului Finanţelor au declarat că reducerea contribuţiei va intra doar într-un proces de analiză în acest an.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns