Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

“Prietenii Muzeului Sătmărean”, la prima întâlnire din acest an

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Cercul "Prietenii Muzeului Sătmarean" şi Sabin Adrian Luca, primul din partea dreaptă
Cercul “Prietenii Muzeului Sătmarean” şi Sabin Adrian Luca, primul din partea dreaptă

Invitatul de onoare a fost Sabin Adrian Luca, directorul Muzeului Bruckental din Sibiu

Prima manifestare a cercului “Prietenii Muzeului Sătmărean” a avut loc în 12 februarie, la Muzeul Judeţean Satu Mare. Pentru această primă activitate a fost invitat Sabin Adrian Luca, directorul Muzeului Naţional Bruckental din Sibiu, cel ce a făcut unele descoperiri în ultimii 3 ani prin cercetări de mare anvergură realizate pe autostrada Arad – Sibiu.

Prelegerea susţinută în faţa membrilor Asociaţiei Prietenii Muzeului Sătmărean a avut ca subiect “Aşezarea neolitică de la Turdaş-Hunedoara – perla arheologiei transilvane”. Aici au fost prezenţi, printre alţii, Liviu Marta – directorul Muzeului Judeţean, Felcian Pop – directorul Centrului de Creaţie, arheologi, oameni de cultură ai judeţului.

Astfel, în celebrul sit arheologic s-au făcut descoperiri deosebite încă din secolul al XIX-lea printre care case de mari dimensiuni, resturi de arhitectură neobişnuită, părţi sanctuare neolitice şi altele. Cercetările realizate pe autostrada Arad – Sibiu dezvăluie o civilizaţie specială, ce trăia în aşezări proto-urbane, asemănătoare acelora contemporane din Mesopotamia. Sistemul de fortificare de la Turdaş, este format dintr-un număr de cel puţin 11 rânduri de şanţuri, garduri, palisade şi „ziduri” din lemn – cu o profunzime de aproximativ 200 m. Prin ele s-au practicat diferite tipuri de treceri, de la porţi simple, turnuri pe sub care se intra în fortificaţie şi porţi străjuite de turnuri. Printre alte descoperiri şi fenomene senzaţionale de la Turdaş este şi faptul că sistemul complex de fortificare descoperit recent apare schiţat pe o placă de lut ce a fost găsită în aşezare în urmă cu 150 de ani, placă a a cărei înţeles, bănuit de arheologi, a fost desluşit doar acum.

Această întâlnire face parte dintr-un program de dezvoltare a culturii la scară naţională, după cum declară Sabin Adrian Luca. “Am pornit aceste axe culturale, iar prima semnată este cea cu muzeele din Satu Mare şi Zalău. Aceste axe culturale se realizează între muzee active. Am hotărât să le adunăm în jurul Muzeului Bruckental şi să creăm evenimente culturale. Cu muzeul din Satu Mare am început acest periplu care sperăm că va avea succes. În vara aceasta se va organiza o mare expoziţie la Carei cu armele Muzeului Bruckental, plus altele în Satu Mare, Zalău şi în multe alte oraşe deoarece dorim să revitalizăm cultura patrimoniului cultural mobil din România”, spune directorul Muzeului Naţional Bruckental.

Amănunte despre subiectul prezentat de directorul Muzeului Bruckental din Sibiu veţi putea citi în Informaţia de Duminică

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns