Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Negreşti Oaş: Oraşul transformat în raiul hoţilor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Amorţeala şi liniştea celor 14 mii de locuitori ai micului oraş Negreşti Oaş este tulburată în ultima vreme de un val de spargeri de locuinţe. Fenomenul s-a extins în ultimul an atingând un vârf periculos în toamna anului trecut. Din păcate, lucrurile au continuat şi în acest an cu o virilitate pe care autorităţile locale par să nu o controleze. Majoritatea caselor sunt nelocuite, proprietarii fiind la munca în străinătate
Numai în ultima lună zeci de spargeri au avut loc pe raza oraşului dar şi în localităţi precum Certeze, Turţ, Călineşti, Vama sau Bixad.     Oamenii sunt speriaţi şi îngrijoraţi de amploarea pe care o atinge fenomenul. Să nu vă închipuiţi că hoţii se limitează la cine ştie ce străzi lăturalnice. Spre exemplu, chiar în ultimele săptămîni mai multe spargeri au avut loc pe strada Victoriei din Negreşti, adică strada principală care traversează oraşul. Casele cele mai arătoase sunt luate la rând de hoţi. Miercuri seara a fost o tentativă de spargere la familia Cicio Gheorghe. Aceştia sunt plecaţi de mai multe luni în străinătate iar casa a rămas în grija mamei, în vârstă de 83 de ani. Hoţii au încercat pătrunderea în locuinţă însă au fugit atunci cînd s-a declanşat alarma şi au ieşit alertaţi vecinii. Caz fericit, spun aceştia speriaţi că le vine şi lor rândul. Hoţii au fugit peste grădini, pierzându-şi pantofii şi abandonând o motoretă fără numere de înmatriculare, povesteşte bătrîna.
Câteva case mai spre centru, cu doar câteva zile înainte hoţii au intrat a cincea oară la familia Sas. Au scos siguranţa de la tabloul electric pentru a anihila sistemul de alarmă pe care l-au şi furat. Casa e goală, proprietarii trăind de mai mulţi ani în Franţa. Doar mama batrână ne deschide zecile de lacăte de la poartă şi uşi pentru a ne arăta cum au spart hoţii uşa de intrare dinspre curte.”Nici nu ştiu ce au furat”, spune bătrâna care vine doar din când în când să vadă casa. Lipseşte butelia care a fost furată la una dintre descinderile hoţilor, se vaită ea.

Şi casa din vecini a fost călcată de hoţi chiar dacă aici locuieşte fostul primar al oraşului, Ghiriti Gheorghe. Soţia lui ne povesteşte că le-a fost sustrasă toată carnea din porcul tăiat de Crăciun aflată în lada frigorifică, pălinca şi mai multe scule din garaj ca drujba, maşini de găurit, etc.

Hoţii fură orice, de la bani la parchet şi calorifere
Oamenii povestesc despre zeci de cazuri de furturi, care mai de care mai interesante. Casele cele mai arătoase cu sau fără proprietarii prezenţi sunt vizate de bande de hoţi. Bâtrânii unei familii plecate în Austria spun că locuinţa nepoatei a fost spartă de hoţii care au stat acolo cîteva zile, până au furat şi parchetul.
Hoţii fură orice, de la aparatură electronică, mobilă, perdele, calorifere, lucruri de valoare sau sticle de băuturi scumpe. N-au scapat de hoţi nici avocaţii sau judecătorii de pe strada Primăverii, chiar şi actuala primăriţă a fost prădată.
Anul trecut, cele mai mari prejudicii pe care hoţii le-au făcut au fost la două familii din Vama şi Tur care au rămas fiecare fără 30 de mii de euro şi alte obiecte de valoare.

Oamenii renunţă să facă plângere la poliţie
De foarte multe ori proprietarii nici nu mai fac plângere la poliţie. În primul rînd pentru că nu sunt în ţară dar şi pentru că auzind despre atâtea furturi nu mai cred că poliţia le poate recupera bunurile.
Stând de vorbă cu localnicii am aflat că au fost cazuri în care hoţii au furat sume mari de valută din maşini parcate în centrul oraşului, camerele de supraveghere video înregistrând imagini cu aceştia în timpul furtului şi totuşi autorii nu au fost prinşi.
În urma atâtor spargeri, mulţi dintre negreşteni şi-au montat sisteme de alarmă. Maria S. povesteşte; “am montat un sistem de alarmă contra hoţilor care m-a costat 5400 lei, alţi 300 de lei costă închirierea unui dispozitiv pe an, plus 100 de lei serviciile firmei de securitate pe lună, însă nu ştiu dacă sunt in siguranta”. Ca ea sunt mulţi alţii care au afişate stickere cu însemnele firmei de securitate la poartă, însă se pare că pe hoţi nu-i împiedică nimic în a-şi pune planurile în acţiune.

Ce spun autorităţile locale şi Poliţia oraşului Negreşti Oaş, citiţi în ediţia tipărită care se găseşte la chioşcuri sau prin abonamnet PDF
   

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns