Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

În judeţ sunt 15 armăsari de montă publică aparţinând Romsilva

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Incepe autorizarea armasarilor pentru reproductie
Începe autorizarea armăsarilor pentru reproducție

Potrivit legii, iepele deţinute de crescătorii privaţi pot fi montate numai cu armăsari de rasă

    Autorizarea armăsarilor pentru montă, potrivit legislaţiei în vigoare se face de către Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, prin Oficiile de Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (OARZ). Această acţiune se declanşează şi la noi în judeţ, aşa cum a menţionat Bohony Ioan, directorul instituţiei sătmărene menţionate mai sus.

La autorizarea armăsarilor pentru montă este obligatorie respectarea legislaţiei sanitar veterinare, dar şi a Programului Naţional de Ameliorare a Cabalinelor. Potrivit acestor acte normative, iepele deţinute de crescătorii privaţi pot fi montate cu armăsari de rasă. Aceştia trebuie să facă parte din categoria montă publică, puşi la dispoziţie gratuit de către stat prin intermediul staţiunilor de montă sau a punctelor de montă comunale.

Avantajele montei controlate

Armăsarii sunt supuşi verificării şi acreditării anuale la montă de către specialiştii cu reproducţia din cadrul OARZ Satu Mare. Fiecare armăsar primeşte o autorizare la montă. Centralizarea datelor din teritoriu şi baza naţională de date pentru armăsarii de montă publică este realizată de către ANARZ.

Folosirea acestor armăsari duce la ameliorarea treptată a cabalinelor din marea creştere prin imprimarea unor calităţi valoroase legate de capacitatea energetică şi de mărirea dimensiunilor corporale.

Staţiunile şi punctele comunale pentru monta iepelor de reproducţie sunt acreditate şi autorizate din punctul de vedere al condiţiilor de desfăşurare a activităţii, de către oficiile judeţene de reproducţie şi ameliorare în zootehnie.

Cum se poate lua un armăsar în custodie?

Mai multe citiţi în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns