Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Tinerii sătmăreni absolvenţi de liceu nu se mai bat pentru angajări în domeniul bugetar

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Directoarea Sinziana Cristea
Directoarea Sinziana Cristea

Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Satu Mare a efectuat un studiu care analizează opţiunile şcolare şi profesionale ale absolvenţilor de liceu din mediile urban şi rural. Studiul are menirea de a fundamenta planurile de şcolarizare.

Din analiză reiese că aproximativ jumătate din totalul subiecţilor intenţionează ca la absolvirea liceului să îşi continue studiile, urmaţi fiind de cei care, în paralel, doresc să şi lucreze. Intenţia doar pentru angajare este exprimată de un număr mai mare de subiecţi, comparativ cu anul 2011.

 

Orăşenii înclină spre continuarea studiilor

 

Cum era de aşteptat, doresc să-şi continue studiile absolvenţii de licee teoretice şi vocaţionale, în timp ce majoritatea absolvenţilor liceelor tehnologice urmăresc să se angajeze după terminarea liceului. În ceea ce priveşte continuarea studiilor, se mai constată o pondere mai mare a elevilor ce provin din mediul urban, precum şi a fetelor în raport cu băieţii.

Autorii studiului constată – de-a lungul celor trei ani de elaborare – o tendinţă uşoară de scădere a mobilităţii educaţionale în afara graniţelor ţării, precum şi scăderea numărului de opţiuni pentru continuarea studiilor prin corespondenţă.

 

Diferenţe de opţiuni între fete şi băieţi

 

Din perspectiva opţiunilor pentru o anumită specializare, diferenţe semnificative în funcţie de gen se înregistrează pentru domeniile: medical, tehnic, siguranţă publică, social, IT. Dacă în ceea ce le priveşte pe fete orientarea este preponderentă spre sfera umanistă, băieţii vizează mai degrabă specializări din sfera reală. Domenii de interes crescut continuă să fie (raportat la anii trecuţi) medicina şi ştiinţele economice.

     Specializările din cadrul facultăţilor tehnice pentru care există mai multe opţiuni sunt: construcţii, mecanică, telecomunicaţii, resurse naturale şi protecţia mediului, măsurători terestre şi cadastru, instalaţii, electronică.

 Şi motivele care îi determină pe absolvenţi să-şi continue studiile sunt diverse. Din prelucrarea răspunsurilor afirmative ale repondenţilor rezultă că predomină în cea mai mare măsură motivele extrinseci, fiind mai mare preocuparea tinerilor pentru obţinerea unei diplome decât pentru pregătirea efectivă într-un anumit domeniu.

O treime vor să lucreze în străinătate

O altă constatare a studiul este că mai mult de o treime dintre absolvenţii care intenţionează să se angajeze la finalul liceului optează pentru străinătate, lucru îngrijorător sub trei aspecte: al deficitului de forţă de muncă pe piaţa internă; al dezechilibrului care se crează între investiţia statului în formarea tinerilor şi beneficiile pe care statul le are; al motivelor care îi determină pe tineri să opteze pentru străinătate.

Pe de altă parte, procentul mare (36,02%) înregistrat de cei care doresc să plece în străinătate este explicabil din perspectiva modelului oferit de familie/ comunitate şi din perspectiva lipsei ofertelor de angajare imediată în zona de rezidenţă.

Chestionând subiecţii cu privire la sectorul de activitate în care doresc să se angajeze, mai mult de jumătate au optat pentru forma de colaborare, aceasta fiind de altfel şi cea mai flexibilă sub raportul programului şi al remunerării.

 Remarcăm faptul că domeniul bugetar este pe ultimul loc în opţiunile elevilor, lucru datorat contextului socio-economic actual.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns