Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Sute de enoriaşi la slujba de mulțumire pentru pontificatul ce s-a încheiat

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Creştini la catedrala romano-catolică
Creştini la catedrala romano-catolică

Sute de credincioși romano-catolici, și nu numai, au participat joi, 28 februarie, la slujba arhierească de recunoștință, oficiată la Catedrala Romano-Catolică din Satu Mare, ca semn de mulțumire lui Dumnezeu pentru cei aproape opt ani de pontificat al Papei Benedict al XVI-lea.

Evenimentul a început după masa, de la ora 17, cu adorația sacramentului, iar apoi, de la ora 18, PSSa episcopul Eugen Schönberger, alături de frații săi întru preoție a oficiat Sfânta Liturghie de recunoștință. Cei prezenți, prin rugăciunile lor i-au mulțumit lui Dumnezeu pentru grija pe care o paortă față de poporul său, pentru prosperitatea cunoscută de Biserică în timpul pontificatului Papei Benedict al XVI-lea, precum și pentru cardinalii care se vor reuni în vederea alegerii noului Suveran Pontif. Conclavul s-ar putea reuni mai devreme Papa Benedict al XVI-lea, înainte de a intra în vigoare demisia sa, a emis un decret numit “motu proprio” pentru a oferi “posibilitatea organizării anticipate” a Conclavului cardinalilor care îl vor alege pe succesorul său, a anunţat luni Vaticanul.

“Las colegiului cardinalilor posibilitatea de a devansa începere Conclavului odată constatată prezenţa tuturor cardinalilor sau de a amâna, în cazul unor motive grave, începerea alegerilor cu câteva zile”, a anunţat Papa în al său “motu proprio”. În decretul său, el a amintit totuşi că termenul normal pentru organizarea unui Conclav rămâne de minim 15 zile şi maxim 20 de zile de la demararea perioadei de “scaun vacant”.

Indicațiile cardinalului Lucian

Cardinalul Lucian a făcut publice anumite indicaţii date preoţilor greco-catolici pentru perioada următoare, până când noul papă va fi ales şi anunţat. “Preacucernici fraţi preoţi. Cunoaştem cu toţii faptul că Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea, începând cu data de 28 februarie a.c., orele 20 ora Romei (orele 21, ora României), va înceta să-şi mai exercite mandatul încredinţat de Suveran Pontif şi Episcop al Romei. Prin urmare, la toate Oficiile liturgice care se celebrează până la alegerea unui alt Suveran Pontif, Papa Benedict al XVI-lea nu va mai fi pomenit. Începând cu data de 28 februarie, orele 21, ora României, până când noul papă va fi ales şi anunţat, la toate oficiile liturgice se vor pomeni doar ierarhii noştri eparhiali. În schimb, începând cu data de 1 martie şi până când noul papă va fi ales şi anunţat, la Sfintele Liturghii se va rosti, după Rugăciunea Amvonului şi imnul întreit “Fie numele Domnului binecuvântat…”, rugăciune pe care o găsiţi pe pagina noastră online, următoarea rugăciune:

Stăpâne, Doamne Isuse Hristoase, care călăuzeşti Turma Bisericii, mântuită cu scump sângele Tău şi o păzeşti cu sfinţire statornică, dăruieşte sfintei Tale Biserici vrednic şi drept Păstor, bine plăcut Ţie prin înţelepciune, prudenţă şi viaţă sfântă, iar nouă de folos părinte, sfinţitor şi învăţător.

Fă ca Lumina Spiritului Sfânt, Mângâietorul, pe care L-ai promis Apostolilor, trimiţându-L lor dela Tatălîn ziua Rusaliilor, să-i lumineze acum pe cei care-l vor alege pe Vicarul Tău pe pământ, Episcopul Romei, Păstorul turmei Tale.

Iar Părintele luminilor, de la care coboară toată darea cea bună şi tot darul desăvârşit, să reverse binecuvântarea Sa cerească asupra noastră, dându-ne bucuria adevărului Tău şi a îndurării Tale.

Că bun şi iubitor de oameni Dumnezeu eşti şi Ţie mărire înălţăm, Tatălui şi Fiului şi Spiritului Sfânt, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Încrezători în promisiunea Domnului că Biserica Sa nu va fi biruită nici de porţile iadului (cf Matei 16,18) şi încredinţaţi ocrotirii materne a Maicii Preacurate, rămânem în speranţa biruinţei binelui şi a adevărului, şi uniţi prin forţa credinţei şi a mărturiei.”

Eva Laczko, Ionuţ Blăjean

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns