Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Videanu: PDL va depune o moțiune pe tema Schengen

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Adriean Videanu: Guvernul Ponta dă o lovitură grea românilor
Adriean Videanu: Guvernul Ponta dă o lovitură grea românilor

Parlamentarii democrat-liberali vor acţiona prin toate mijloacele parlamentare pe care le au la dispoziţie împotriva declaraţiilor făcute de ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, “validate” de premierul Victor Ponta pe tema aderării României la Schengen, a anunţat, duminică, într-o conferinţă de presă, preşedintele interimar al PDL Bucureşti, Adriean Videanu.
Întrebat care sunt aceste mijloace, Videanu a arătat că atât prin moţiuni simple, “pentru că din păcate acestea sunt mecanismele de manifestare”, cât şi prin reprezentanţii PDL din Parlamentul European, şi prin familia politică din care acest partid face parte – Partidul Popular European -, pentru a “încerca menţinerea acestui obiectiv în atenţia autorităţilor române, dar şi europene”.

El a spus că “PDL va analiza foarte serios” şi posibilitatea susţinerii unei moţiuni de cenzură dacă aceasta ar fi depusă de parlamentarii PP-DD, aşa cum a anunţat la un post de televiziune Dan Diaconescu.

“Am asistat la declaraţiile domnului ministru Corlăţean validate de prim-ministrul Ponta referitoare la renunţarea la unul dintre cele mai importante obiective politice pe care România şi le-a stabilit după 1989 şi anume aderarea la Uniunea Europeană şi intrarea în Schengen. Spun acest lucru că este pentru prima oară în istoria noastră post-decembristă când oficial guvernul anunţă că nu mai este interesat de aderarea României la spaţiul Schengen care vine în contradicţie totală cu interesul naţional cu obiectivele asumate de români în toată această perioadă post-decembristă şi de majoritatea partidelor politice care au reprezentat actul politic în toată această perioadă”, a spus Adriean Videanu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, declaraţiile referitoare la Schengen au o singură explicaţie din punctul de vedere al PDL: “guvernul Ponta vrea să sacrifice interesul naţional şi intrarea în Schengen cu cinism dintr-un singur considerent – şi anume acela că speră să aibă controlul politic asupra justiţiei”.

“Ştim foarte bine ceea ce se întâmplă în ultima perioadă amânările cu nominalizările pentru ocuparea funcţiilor importante în justiţia românească, au ca scop un demers politic de control asupra justiţiei. Acest lucru va arunca, din punct de vedere al credibilităţii politice, România în urmă cu 23 de ani. (…) PDL, prin toate mijloacele parlamentare pe care le are la dispoziţie, va încerca să se lupte cu acest demers absolut iresponsabil din punct de vedere politic şi face un apel la societatea civilă să se alăture acestui demers de a stopa acţiunea de politizare a justiţiei şi de sacrificare a interesului naţional”, a susţinut Videanu.

În opinia acestuia, este important de amintit că pentru toţi românii Schengen înseamnă un spaţiu de libertate şi încredere economică în primul rând.

“Iar lovitura cea mai grea pe care Guvernul Ponta o dă României este acea lovitură dată mediului economic, aflat în momentul de faţă în mare suferinţă, şi lipsa de încredere, lipsa de perspectivă politică şi economică vor face ca România să intre într-o suferinţă din acest punct de vedere în perioada următoare. România are peste 70% din schimburile comerciale cu UE, ce ar însemna renunţarea la acest obiectiv pentru toţi cei care se manifestă în piaţa unică europeană? Este o întrebare la care Guvernul ar trebui să dea un răspuns”, a argumentat preşedintele interimar al PDL Bucureşti.

Adriean Videanu a susţinut că aderarea la Schengen ar însemna ca românii să nu mai fie “cetăţenii de mâna a doua în Uniunea Europeană – realitate pe care o trăim cu toţii”, ci să fie trataţi în mod egal ca germanii, francezii, ca toţi ceilalţi membri din Uniunea Europeană.

El a mai spus că România a cheltuit peste un miliard de euro pentru compatibilizarea frontierelor.

“Trebuia ca în iulie 2012 să avem graniţele terestre deschis. Undeva la sfârşitul anului 2012 trebuia să avem şi graniţele maritime. Dacă criza politică din vara anului trecut generată de guvernul Ponta şi de USL nu avea loc, România astăzi ar fi fost membră în Schengen cu drepturi depline fără niciun fel de probleme”, a adăugat Videanu.

Acesta a mai susţinut că premierul Victor Ponta foloseşte “un limbaj dublu” în ţară şi în străinătate care nu mai ţine”.

“Se arată frecventabil la nivelul Uniunii Europene, dar când vine acasă face exact invers decât ar trebui. (…) Nu există pârghii politico-diplomatice ascunse, toate sunt la vedere şi asta trebuie să înţeleagă politicienii – îndeplineşti criteriile la vedere – intri, nu le îndeplineşti – nu poţi să le rezolvi în spatele uşilor închise”, a susţinut el.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns