Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Adunarea generală a asociaţiei de proprietari angajează şi stabileşte plata angajaţilor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Cvartal de blocuri din Satu Mare
Cvartal de blocuri din Satu Mare

  La solicitarea unor locatari din Satu Mare, reproducem câteva precizări din Legea 230 din anul 2007 – privind asociaţiile de proprietari. Adunarea generală a asociaţiei de proprietari angajează şi stabileşte plata angajaţilor.

Organismul de conducere ale asociaţiei de proprietari este adunarea generală. Aceasta alege un preşedinte, un cenzor sau comisie de cenzori, stabileşte şi durat mandatului. Este de dorit ca cenzorul să fie angajat din afara asociaţiei. Angajarea se face pe bază de contract sau convenţie de prestări servicii.

Cenzorul sau membrii comisiei de cenzori trebuie să aibă cel puţin studii medii şi pot depune, dacă adunarea generală a asociaţiei hotărăşte astfel, într-un cont bancar al asociaţiei, o garanţie. Cuantumul garanţiei nu poate fi mai mic decât media anuală a totalului cheltuielilor lunare ale asociaţiei.
Preşedintele asociaţiei de proprietari

Preşedintele asociaţiei de proprietari este fie candidatul care va obţine cel mai mare număr de voturi la alegerea membrilor comitetului executiv, fie oricare alt membru al comitetului executiv ales prin voinţa sa şi a majorităţii proprietarilor din cadrul adunării generale.

Adunarea generală este alcatuită din toţi proprietarii membri ai asociaţiei de proprietari. Ea se convoacă fie de preşedintele asociaţiei de proprietari, fie de comitetul executiv. Proprietarii se anunţă cu cel puţin 7 zile înainte de data stabilită, inclusiv cu privire la ordinea de zi a adunării generale.

Adunarea generală poate adopta hotărâri, dacă majoritatea proprietarilor membri ai asociaţiei (jumătate plus unu) sunt prezenţi personal sau prin reprezentant legal. La adunarea generală reconvocată, dacă există dovada ca toţi membrii asociaţiei de proprietari au fost convocaţi, hotărârile pot fi adoptate, indiferent de numărul membrilor prezenţi, prin votul majorităţii acestora. Hotărârile adunării generale  sunt obligatorii.

Atribuţii ale adunării generale    
Adunarea generală a proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari are următoarele atribuţii: alege şi revocă din funcţie preşedintele, membrii comitetului executiv şi cenzorul sau membrii comisiei de cenzori a asociaţiei de proprietari; adoptă, modifică sau revocă hotărâri; adoptă şi modifică bugetele de venituri şi cheltuieli; mandatează comitetul executiv reprezentat de preşedintele asociaţiei de proprietari pentru angajarea şi eliberarea din funcţie a persoanei care ocupă funcţia de administrator sau a altor angajati ori prestatori

Asociaţia de proprietari poate intermedia servicii între furnizori şi proprietarii consumatori, în special cu privire la serviciile publice de utilităţi, pe baza unor contracte de prestări de servicii sau de furnizare cu caracter individual.

Preşedintele asociaţiei de proprietari sau membrii comitetului executiv pot fi remuneraţi pe baza unui contract de mandat, conform hotărârii adunării generale.
Administrarea, întreţinerea, investiţiile şi reparaţiile asupra proprietăţii comune sunt în sarcina asociaţiei de proprietari.

 Mai multe citiţi în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns