Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Deputații juriști resping Lgea lustraţiei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Comisia juridică din Camera Deputaţilor a întocmit miercuri raport de respingere în cazul legii lustraţiei, care limita temporar accesul la unele funcţii şi demnităţi publice pentru persoanele care au făcut parte din structurile de putere ale fostului regim comunist.

 

 
Vicepreşedintele Comisiei juridice Nicolae-Ciprian Nica (PSD) a propus respingerea propunerii legislative motivând că după 22 de ani de democraţie este anormal să condamni trecutul.
“După 22 de ani de la data când noi am trecut la aşa-zisă democraţie e anormal să mai poţi să condamni nişte fapte şi să interzici nişte drepturi ale unor oameni contrar Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Eu cred că este anormal şi atunci trebuie să ne asumăm trecutul, să ne ştim prezentul şi viitorul să fie cu totul altfel. Prin urmare vă propun respingerea proiectului de lege”, a spus Nicolae-Ciprian Nica, citat de Agerpres.
Potrivit deputaţilor jurişti, în 2012 CCR a constatat că legea lustraţiei care prevedea limitarea temporară a accesului la unele funcţii şi demnităţi publice este neconstituţională.
De asemenea, Guvernul a comunicat punctul său de vedere printr-o adresă înregistrată la CCR pe 22 martie 2011, în care susţinea că legea lustraţiei nu trebuie să servească exclusiv scopului de pedeapsă sau de răzbunare, iar pedepsirea infractorilor trebuie limitată la sfera dreptului penal.
Senatul a respins pe 12 februarie 2013 legea lustraţiei ca urmare a deciziei CCR. În cazul acestui proiect Camera Deputaţilor este for decizional.
Legea lustraţiei făcea o deosebire între cei care candidează pentru o funcţie şi cei care sunt numiţi într-o funcţie. Legea prevedea că cei numiţi în funcţie, după intrarea în vigoare a actului normativ, ar fi urmat să fie verificaţi de CNSAS.

Proiectul de lege a fost depus la Senat în vara anului 2005, a trecut de Parlament la 19 mai 2010, însă a fost contestat la Curtea Constituţională, iar CCR a admis sesizarea pe 7 iunie 2010. Anul trecut în martie, CCR a decis că este neconstituţională legea lustraţiei.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns