Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

In lume mor anual 700.000 de oameni din cauza cancerului de intestin gros

Sigla Informatia Zilei
In lume mor anual 700.000 de oameni din cauza cancerului de intestin gros
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
In lume mor anual 700.000 de oameni din cauza cancerului de intestin gros
In lume mor anual 700.000 de oameni din cauza cancerului de intestin gros

Luna martie este dedicată luptei împotriva cancerului intestinului gros, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) continuând şi în acest an campania de informare cu privire la această boală sub sloganul “Nu lăsaţi neglijenţa să vă despartă!”, informeaza Agerpres.
Una dintre cele mai simple metode de depistare a cancerului intestinului gros existente în acest moment este testul hemocult, care este neinvaziv şi nu presupune niciun fel de intervenţie medicală, având drept scop depistarea prezenţei unei sângerări ascunse în scaun, un indicator foarte util în diagnosticarea precoce a unor afecţiuni intestinale.

Prezenţa sângelui în scaun poate fi un simptom al cancerului intestinului gros sau rectului, însă nu toate sângerările de acest fel sunt cauzate de cancer.

Afecţiunile care pot duce la prezenţa de sânge în materiile fecale includ: hemoroizii, colita ulcerativă, fisurile anale, ulcerul duodenal. De aceea, este important ca pacienţii să discute cu medicul lor de familie despre aceste investigaţii şi despre cum se poate realiza testul hemocult.

“Importanţa prevenţiei şi depistării precoce a cancerului în general, dar mai ales a cancerului intestinului gros – este primordială pentru sănătatea unei naţiuni şi a oricărui cetăţean. Pentru acest lucru, este important să efectuăm analize de screening specifice în mod regulat. În cazul cancerului intestinului gros, detecţia precoce creşte şansele pacientului la vindecare. Mai ales când există această modalitate neinvazivă, de detecţie precoce, testul hemocult, este nepermis de mare numărul pacienţilor diagnosticaţi tardiv cu această boală. De aceea, ne-am decis să dedicăm luna martie informării publicului asupra pericolului acestui flagel, promovării importanţei unui control anual, în special pentru persoanele peste 50 de ani”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele FABC.

Informaţiile privind modalitatea de efectuare a testului hemocult, precum şi măsurile de precauţie necesare înaintea efectuării testului pot fi aflate de la medic sau de pe site-ul www.invingemcancerul.ro.

Cancerul intestinului gros este a doua cauză de deces dintre toate tipurile de cancer din Europa şi, anual, în lume mor 700.000 de oameni din această cauză.

Conform Globocan 2008, incidenţa anuală a acestei forme de cancer, în ţara noastră, este de 8.696 cazuri noi, fiind pe locul al doilea ca frecvenţă a celor mai întâlnite forme de cancer la ambele sexe.

De asemenea, circa un milion de noi cazuri sunt descoperite anual, în întreaga lume. Acest lucru este cu atât mai îngrijorător cu cât cancerul intestinului gros poate fi detectat în stadii incipiente şi tratat cu şanse reale de vindecare.

Pentru aceasta însă trebuie aplicate metodele de screening, efectuarea de investigaţii specifice regulate, chiar şi în lipsa oricăror semne de boală.

Aceste investigaţii trebuie iniţiate după împlinirea vârstei de 50 de ani, uneori chiar mai devreme dacă medicul o indică, mai ales la persoanele care prezintă cazuri de boală în familie.

Conform unor date statistice de pe site-ul www.europacolon.org, cancerul colorectal ucide 230.000 de europeni în fiecare an, fiind al treilea ca frecvenţă la nivel mondial.

Cancerul colorectal este o boală care afectează, în principal, persoanele de peste 50 de ani. În Europa, trăiesc aproximativ 175 de milioane de cetăţeni cu vârste cuprinse între 50 – 69 de ani.

În România această formă de boală se situează pe primele locuri.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns