Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Sătmărenilor li se oferă o mare expoziție de arme la Castelul din Carei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Presedintele Adi Stef
Presedintele Adi Stef

Castelul Karolyi va fi atacat cu întreg arsenalul de arme medievale și moderne al orașului Sibiu specifice secolelor XIV-XIX

 

După o vizită la Carei, având doar cuvinte de laudă la modul în care a fost restaurat și mobilat castelul, directorul Muzeului din Sibiu a acceptat să împrumute întreaga colecție de arme medievale pentru organizarea unei expoziții. Astfel, începând din luna aprilie vor putea fi admirate sute de articole, de la săbii, iatagane până la arme de luptă dintre cele mai sofisticate.

 

Expoziția își propune să prezinte publicului sătmărean o parte a celei mai importante colecții de armament și echipament militar din Transilvania ilustrând astfel importanța burgului sud transilvan din punct de vedere politic, militar și economic în perioada medievală și modernă. Vizitatorii vor putea admira:

 

Piese de echipament militar:

– pieptare, spătare, căști cu apărătoare de ceafă , căști calotă cu apărătoare de nas, cotiere, umerare, mănuși, genunchere, grumăjere, apărătoare de cap cu zale, pulpare, armuri lamelare pentru braț.

 

Piese de armament:

– securi orientale de luptă, arbalete, lănci, halebarde, steaguri de semnalizare, iatagane, scuturi de lemn, buzdugane, vârfuri de suliță vârfuri de lance, cămașă de zale din sârmă împletită, săbii de cavalerie cu teacă, cuțite de vânătoare, rapiere, săbii de husari.

 

Piese de harnașament:

– pinteni, zăbale, șa cu scărițe.

 

Arme de foc cu fitil:

– archebuze, muschete cu fitil.

 

Arme de foc cu cremene:

– puști cu cremene, carabină tromblon, pistoale cu cremene.

 

Arme de foc cu capsă:

– puști cu capsă de vânătoare cu două țevi, puști cu capsă de vânătoare produse în Sibiu – pe panou, puști cu capsă de armată, pistoale cu capsă.

 

“Castelul din Carei este locul potrivit pentru organizarea unei astfel de expoziții. Pentru prima oară sătmărenii, și nu numai, vor avea ocazia să vadă obiecte pe care eventual le-au văzut în filme.

Apreciem și încurajăm astfel de acțiuni culturale. Este un mod plăcut și totodată util de petrecere a timpului liber. De fapt, această expoziție se înscrie într-un proiect mai amplu prin care dorim să încurajăm turismul în județul nostru.

În acest an vă asigur că vom oferi și alte surprize publicului sătmărean. Dar despre acest lucru vom mai avea ocazia să vorbim.

Deocamdată ne concentrăm pe buna ei organizare” – ne-a declarat Adrian Ștef, președintele Consiliului Județean Satu Mare, vizavi de organizarea acestei expoziții cu totul aparte.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns