Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

În ciuda pericolului de inundaţii, specialiştii susţin că este deficit de apă în sol

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Dr. ing. Ioan Cioltean – directorul Directiei Agricole Satu Mare
Dr. ing. Ioan Cioltean – directorul Directiei Agricole Satu Mare

    De o vreme se vorbeşte intens despre pericolul de inundaţii pe anumite cursuri de apă din judeţ. Cantităţile mari de precipitaţii căzute în ultima vreme în judeţ au condus la stagnări de apă şi totuşi specialiştii susţin că este deficit de apă în sol.

În luna martie au căzut în jur de 180 de litri pe metrul pătrat

Pentru mulţi este un paradox faptul că apa bălteşte pe câmp, iar specialiştii susţin că rezerva de apă din sol este insuficientă. Argumentul cunoscătorilor este unul care nu poate fi combătut de necunoscători.

Dr. ing. Ioan Cioltean, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Satu Mare explică aşa numitul paradox. Potrivit interlocutorului nostru, media multianuală de precipitaţii îm judeţ este de aproximativ 750 de litri-metrul pătrat. Desigur, aceste precipitaţii sunt inegal căzute.

Dovada este faptul că în lunile ianuarie, februarie şi martie a acestui an media precipitaţiilor în judeţ este de 281,6 de litri/metrul pătrat, în vreme ce în aceeaşi perioadă în zona Călineşti-Oaş au fost măsuraţi aproximativ 500 de litri/metrul pătrat. Marea cantitate de precipitaţi căzute în judeţ şi nu numai s-au scurs în pâraie sau alte cursuri de apă.

Este considerabil foarte mic volumul de apă care a intrat în pământ pentru a completa rezerva de apă. Apa a rămas la suprafaţa solului ca urmare a faptului că partea superficială a pământului, pe o adâncime de 20-30 de centimetri s-a îmbibat, iar ploile au fost consistente şi de scurtă durată. A apărut imposibilitatea de a absorbi volumul de apă.

Mai multe citiţi în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf)

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns