Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Cultele pot propune amendamente la Legea retrocedărilor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Victor Ponta: Trebuie să punem la un moment dat o stavilă
Victor Ponta: Trebuie să punem la un moment dat o stavilă

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, în debutul şedinţei de Guvern, că săptămâna viitoare ar putea exista o nouă şedinţă a Cabinetului, când e posibil să fie incluse amendamente la proiectul de lege referitor la retrocedări, inclusiv vizând dreptul cultelor.

 

 
“Oricum o să avem o nouă şedinţă probabil marţea viitoare în care să vedem ce amendamente vin şi practic, dacă ne-a scăpat ceva, fie că e vorba despre dreptul cultelor, fie că e vorba de alte situaţii speciale, să le putem încorpora. În momentul în care avem acordul CEDO, în momentul în care avem toate procedurile făcute, vor mai rămâne câţiva populişti şi prieteni ai samsarilor din Parlament care vor ţipa că nu sunt de acord, însă cred că ceea ce s-a întâmplat în urmă cu şaptezeci de ani am plătit şi plătim destul noi cei de acum, însă trebuie să punem la un moment dat o stavilă”, a spus premierul, citat de Agerpres.

Pe de altă parte, Ponta a remarcat că deşi “toată lumea vrea dezbatere publică”, atunci când proiectele sunt supuse acestui procedeu, “nu le mai dezbate nimeni”. Premierul a menţionat că în şedinţa de miercuri ar urma să fie adoptat proiectul legii retrocedărilor, care va fi trimis Legislativului.

“O să vă rog, astăzi, dacă adoptăm proiectul de lege şi îl trimitem către Parlament pentru procedura de angajare, să continuaţi dialogul chiar şi dialogul apărut mai târziu. Eu am un foarte mare respect (…) pentru toate cultele religioase din România, cred că prin această lege trebuie să redăm tot ceea ce se poate reda, am văzut că aseară s-a aflat că adoptăm o lege. Legea e de mai mult de o lună pe site. (…) De două luni tot vorbim şi ne contrazicem şi reparăm şi adăugăm”, a spus Ponta.

Cardinalul Lucian Mureşan, lider al Bisericii Greco-Catolice din România, i-a adresat primului-ministru Victor Ponta o scrisoare prin care se solicită amânarea asumării răspunderii Guvernului în privinţa legii retrocedării proprietăţilor confiscate de regimul comunist.

În numele Bisericii Romano-Catolice şi a Bisericii Greco-Catolice din România, ‘afectate direct’ de acest demers, cardinalul Mureşan solicită Guvernului să amâne asumarea răspunderii pe acest proiect de lege până la sfârşitul lunii aprilie, acordându-le astfel timpul necesar să aducă amendamente la articolele proiectului de lege care privesc cele două Biserici.

‘Vestea ne-a luat prin surprindere, deoarece acest proiect face referire şi la proprietăţile care au aparţinut cultelor, însă nici una dintre Bisericile noastre nu a fost consultată în elaborarea acestui proiect de lege. Dacă proprietăţile Bisericilor noastre, la fel ca ale atâtor cetăţeni români, au fost confiscate de către comunişti fără să fim consultaţi, ni se pare firesc să fim consultaţi şi implicaţi în elaborarea proiectului de lege propus să rezolve această problemă,’ se menţionează în scrisoarea remisă miercuri AGERPRES de către episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, membru în Conferinţa Episcopilor Catolici din România.

În documentul semnat de cardinalul Mureşan se arată că Biserica Romano-Catolică şi Biserica Greco-Catolică din România au aflat, luni seară, dintr-o emisiune televizată, că Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de miercuri, proiectul Legii retrocedării proprietăţilor confiscate de regimul comunist, pentru care îşi va angaja răspunderea în Parlament cel mai probabil în cursul săptămânii viitoare.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns