Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Nicolăescu: Scurgerile din sistemul sanitar sunt acolo unde sunt licitaţiile

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Eugen Nicolăescu: Lagislaţia trebuie modificată
Eugen Nicolăescu: Lagislaţia trebuie modificată

Ministrul Eugen Nicolăescu a declarat duminică la Pro TV, că scurgerile din sistemul sanitar se produc acolo unde sunt cei mai mulţi bani pentru licitaţii, precizând însă că acestea, estimate la 4-5% din fondurile Sănătăţii, nu ar acoperi necesarul.

 

Potrivit lui Nicolăescu, cei care contribuie la scurgerea banilor din sistemul de sănătate sunt, în primul rând, cei care au acces la bani, sub o formă sau alta.

“Sunt cei care participă la licitaţii, că vând medicamente, că vând materiale sanitare, că vând echipamente. (…) Asta înseamnă că acolo sunt rezerve foarte multe şi că acolo este o scurgere de bani. Mai departe, sunt tratamente în care poţi să-i dai pacientului medicamente generice care costă un leu sau poţi să-i dai un medicament original care costă 100 de lei. Până la urmă, cineva ar trebui să facă această apreciere şi acela este medicul, este şeful de secţie, este directorul medical şi managerul. Este clar că toate rezervele de care discutăm şi toate scurgerile de fonduri nu pot să acopere cât e necesarul de fonduri din sector. (…) Tot ce discutăm noi aici ar putea să însemne între patru şi cinci la sută din fondurile sănătăţii”, apreciază demnitarul, citat de Mediafax.

 

În acelaşi context, ministrul Sănătăţii a spus că spitalele unde sunt cei mai mulţi bani pentru licitaţii consumă cam 60% din fondurile Sănătăţii, însă trebuie ţinut cont de faptul că, din sumele acestor unităţi, 70-80% sunt cheltuieli salariale.

“Deci noi vorbim cam de 20 la sută unde se pot face licitaţii. Deci de acolo se pot face scurgeri, nu din altă parte, căci de la salarii n-ai cum să faci scurgere de fonduri, pentru că aştia sunt oamenii şi trebuie să-i plăteşti. Deci noi pentru asta trebuie să lucrăm. O metodă pe care au găsit-o cei dinaintea mea şi pe care trebuie să o duc mai departe, pentru că este lege, a fost sistemul de licitaţii centralizate. Sistemul a început deja să funcţioneze, noi am făcut ordinul de ministru, s-a făcut caietul de sarcini, probabil că într-o lună de zile pornesc licitaţiile”, a mai precizat ministrul.

 

 

 

 

Nicolăescu: Ministerul Sănătăţii are foarte puţine pârghii de control

 

 

 

Ministrul Eugen Nicolăescu a declarat duminică la Pro TV, că Ministerul Sănătăţii a rămas cu foarte puţine pârghii de control, în urma descentralizării, şi cu multe atribuţii şi instrumente “amputate”, precizând că legislaţia trebuie modificată.

 

Nicolăescu a vorbit în emisiune, printre altele, despre priorităţile sale ca ministru al Sănătăţii, subliniind că prima şi cea mai importantă pentru anii viitori ar fi schimbarea finanţării.

“Dacă nu vom reuşi să aducem bani mai mulţi, să îi controlăm mai bine, atunci probabil că tot ce am face am face degeaba”, a spus demnitarul

.

În opinia lui Nicolăescu, Ministerul Sănătăţii are pârghii de control foarte puţine. El a arătat că din 2009, şi mai departe, în 2010, când s-au făcut “aşa numitele descentralizări”, adică transferul de unităţi sanitare către autorităţile locale, au fost transferate, de fapt, proprietatea şi managementul, iar ministerul a rămas “spectator”.

 

“Nu neapărat că mă nemulţumeşte. E o constatare, pe de o parte, şi pe de altă parte, sigur că trebuie să lucrăm pe actele normative, ca să îi dăm ministerului cele trei competenţe importante pe care le are, până la urmă, orice minister din lumea asta: să facă legislaţie, să facă politici publice şi să controleze modul în care ele se aplică. Noi am rămas mai mult cu responsabilitatea, din păcate. Dacă vă uitaţi, când apare ceva, undeva în ţara asta, Ministerul Sănătăţii şi ministrul sunt vinovaţi, deşi nu au nicio treabă”, a explicat ministrul.

Eugen Nicolăescu a mai declarat că, în aceste condiţii, este clar că trebuie făcute modificări în legislaţie. “Eu nu spun să centralizezi, eu spun să poţi să-ţi realizezi atribuţiile pe care le ai. Astăzi, ministerul este cu foarte multe atribuţii, dar cu instrumente amputate”, a spus demnitarul.

Întrebat cine se împotriveşte ca ministerul să îşi ia “pârghiile” înapoi, Nicolăescu a declarat că nu ar spune că există cineva anume care se opune.

“Este, dacă vreţi, un soi de tăcere în care mi se spune: «mai bine, mai aşteaptă, mai bine, mai stai». Eu sm spus-o şi o repet: anul 2013 trebuie să fie anul schimbării în sănătate, anul reformelor”, a concluzionat ministrul Eugen Nicolăescu.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns