Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Proprietarii de maşini de lux vor asistenţă juridică gratuită pe motiv că n-au locuri de muncă

Judecătoarele Camelia Pop şi Corin Hotca
Miercuri, judecător Crina Corina Hotca - purtător de cuvânt Secţia Civilă şi judecător Camelia Pop - preşedinta Secţiei Penale din cadrul Judecătoriei Satu Mare au susţinut o conferinţă de presă pe tema ajutorului public judiciar în materie civilă şi asistenţa juridică gratuită în materie penală. Din păcate sunt foarte puţini sătmăreni care ştiu că pot beneficia de scutiri sau reducerea taxei de timbru ori scutirea de la plata onorariului expertului, traducătorului, interpretului, executorului etc. Şi victimile infracţiunilor pot beneficia de asistenţă juridică gratuită.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Judecătoarele Camelia Pop şi Corin HotcaMiercuri, judecător Crina Corina Hotca – purtător de cuvânt Secţia Civilă şi judecător Camelia Pop – preşedinta Secţiei Penale din cadrul Judecătoriei Satu Mare au susţinut o conferinţă de presă pe tema ajutorului public judiciar în materie civilă şi asistenţa juridică gratuită în materie penală.

Din păcate sunt foarte puţini sătmăreni care ştiu că pot beneficia de scutiri sau reducerea taxei de timbru ori scutirea de la plata onorariului expertului, traducătorului, interpretului, executorului etc. Şi victimile infracţiunilor pot beneficia de asistenţă juridică gratuită.

 

Faptul că sunt foarte puţini cei care cunosc acest lucru rezultă şi din numărul mic de solicitări înregistrate la instanţele sătmărene. În 2012, în materie civilă, la Judecătoria Satu Mare au fost înregistrate doar 51 de cereri dintre care 42 au fost aprobate, iar anul acesta au fost înregistrate 35 astfel de solicitări.

 

Cei care au venituri lunare de 300 de lei/membru de familie beneficiază de scutiri de 100%

 

Pentru început, judecător Corina Hotca a subliniat că ajutorul public judiciar este o formă de asistenţă acordată de stat prin care se asigură dreptul la un proces echitabil şi garantează accesul egal la actul de justiţie.

Înainte de demararea unui proces, sătmărenii cu venituri mici se pot adresa Baroului Satu Mare pentru consultaţie juridică gratuită. Ajutorul public judiciar se poate acorda înaintea, în timpul procesului sau la executarea silită.

Poate solicita acordarea ajutorului orice persoană fizică care nu poate face faţă cheltuielilor. Dacă venitul net lunar pe membru de familie este de 300 lei, scutirea este de 100%. Dacă venitul lunar pe membru de familie se situează între 300 şi 600 de lei scutirile sunt de 50%. Ajutorul public judiciar se poate acorda şi în cazul în care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natură să îi limiteze accesul efectiv la justiţie.

Puteti citi continuarea in editia tiparita disponibila la chioscurile de ziare sau in editia electronica (abonament pdf)

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns