Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Doar în Soconzel se mai păstrează Danţu’ la şură

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Tineri si varstnici au participat la dantu' la sura de la Soconzel
Tineri si varstnici au participat la dantu’ la sura de la Soconzel

Cutumele religioase menţionează faptul că în post nu se organizează nunţi şi petreceri zgomotoase. Acesta este şi motivul pentru care, odinioară la sate era aşteptată cea de a doua zi de Paşte. Era momentul în care se organizau în general baluri, iar în zona Codru “Danţu’ la şură”. Un asemenea eveniment a avut loc luni, 6 mai, în satul Soconzel, comuna Socond, în şura lui Romeo Ardelean, cunoscut sub porecla Romeo lui Ionul lui Petrea Petruchi.

Petrecerea se pregătea cu mult timp înainte

Malvina Madar Iederan, fiică a satului Soconzel, coorganizatoare a evenimentului cultural, ne-a spus că o bună vreme danţul la şură a fost pierdut, cu alte cuvinte, localnici au renunţat vremelnic la acest obicei străbun. Au fost necesare eforturi susţinute la nivel local, dar şi judeţean pentru a putea reînnoda tradiţia, de a lăsa ceva frumos generaţiilor care vin.

Din păcate, spunea interlocutoarea noastră, tineri cu vârste între 30 şi 40 de ani nu prea cunosc paşii de dans codrenesc. Prin antrenarea copiilor se caută revigorarea acestei tradiţii şi ducerea ei peste ani.

Luni, 6 mai, la Soconzel a avut loc cea de V-a ediţie a danţului la şură, manifestare folclorică organizată de Consiliul Judeţean Satu Mare, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Consiliul Local şi Primăria Socond.

Manifestarea a pornit de la casa soţilor Malvina şi Mircea Madar Iederan, unde s-au adunat reprezentanţi ai organizatorilor, dar şi o serie de dănţăuşi.

Defilarea dansatorilor

Mai multe citiţi în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns