Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Bilanţul guvernării Ponta: Schimbări în 12 zone – cheie

Liderii USL spun că au veşti bune
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Liderii USL spun că au veşti bune
Liderii USL spun că au veşti bune

România va avea în anul 2013 una dintre cele mai ridicate rate de creştere economică din Uniunea Europeană, după cele din statele baltice, potrivit unor estimări din bilanţul “Primul an de guvernare USL”, care prezintă date despre schimbările produse în 12 zone-cheie.

 

 
Stabilitatea macroeconomică a constituit principalul obiectiv al anilor 2012-2013 iar cel pentru 2014-2016 este relansarea economică, se arată în documentul transmis marţi Agerpres.

Bilanţul prezintă o serie de “veşti bune”, arătând că România este una dintre puţinele ţări europene care au înregistrat o creştere economică în 2012. Astfel, anul trecut economia a crescut cu 0,2% faţă de 2011 iar ţara noastră a evitat reintrarea în recesiune.

Totodată, numărul de salariaţi în economie a crescut cu 70.000 în perioada aprilie 2012 – februarie 2013. Şomajul a înregistrat o scădere accentuată – în luna februarie 2013 a scăzut la 6,7%. România are o rată a şomajului de două ori mai mică decât ţările din zona euro, precizează documentul.

În ceea ce priveşte moneda naţională, se afirmă că “leul prinde putere – Cursul BNR a coborât la cel mai redus nivel de un an şi patru luni”. Întărirea leului se bazează pe intrările de capital străin în ţară, investitorii fiind atraşi de dobânzile bune şi de stabilitatea macroeconomică generală.

“România este stabilă din punct de vedere macroeconomic. Probabilitatea de default a României este mai mică decât cea a Spaniei, Sloveniei, Portugaliei, Italiei şi Ungariei”, subliniază sursa citată.

CDS-ul României (costurile la care sunt asigurate obligaţiunile suverane împotriva riscului de neplată) a avut o tendinţă descrescătoare, ceea ce denotă creşterea credibilităţii macroeconomice a ţării noastre şi reducerea costurilor de împrumut pe pieţele interne şi externe.

Limita de deficit mai mică de 3%, asumată la nivel european, este respectată. Deficitul bugetar înregistrat în primele trei luni ale lui 2013 a fost de 4,1 miliarde de lei, mai mic decât valoarea prognozată de 4,3 miliarde de lei.

România nu mai urmează modelul pe datorie. Datoria externă pe termen scurt la 31 ianuarie 2013 este în scădere cu 3,6% faţă de 31 decembrie 2012. Datoria externă pe termen mediu şi lung este în creştere cu doar 1,7% faţă de 31 decembrie 2012.

Documentul mai aminteşte că “pentru prima dată în istoria postdecembristă, România are un sold al comerţului exterior pozitiv, fiind înregistrată o creştere de 8% a exporturilor şi de doar 1% a importurilor”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Zi hotărâtoare pentru Ponta

Asculta acest articol Premierul ar trebui să afle luni când se dezbate moţiunea de cenzură împotriva Guvernului şi când discută